6/30/2017

Verrine z kurczakiem, kaszą, natką pietruszki i oliwkami

Verrine z kurczakiem, kaszą, natką pietruszki i oliwkami
Verrine z kurczakiem, kaszą, natką pietruszki i oliwkami
Tak zwane "zdrowe odżywianie" nie jest najmocniejszą stroną naszej kuchni. Ale sałatka z komosą ryżową, kaszą bulgur lub kuskus to już zupełnie insza inszość :)
Szczególnie jeśli podamy ją w formie verrine, czyli układając składniki warstwami w małych szklaneczkach.
Verrine ma jeszcze jedną zaletę - można do niego wykorzystać pozostałości innych potraw, a i tak zawsze będzie smakowało rewelacyjnie.

Składniki
ilość musicie dostosować do swoich potrzeb lub ilości gości
  •  komosa ryżowa lub kasza bulgur lub kuskus
  •  natka pietruszki lub świeża mięta
  •  zgrillowane lub gotowane mięso z kurczaka lub indyka
  •  oliwki nadziewane migdałami lub papryką lub czarne oliwki
  •  marchewka
  •  sól i pieprz do smaku
  •  opcjonalnie sos z mango i tamaryndowca lub sos miętowy
Przygotowanie 
Kaszę gotuję i pozostawiam do wystudzenia. Mięso drobiowe (gotowane lub zgrillowane) kroję na niewielkie kawałki. Natkę pietruszki (lub miętę) drobno siekam. W małych szklaneczkach układam warstwami: ugotowaną kaszę, natkę pietruszki albo miętę, kawałki kurczaka, ozdabiam oliwkami i plasterkami surowej marchewki.
Dodatkowo można podać do przyprawienia sos z mango i tamaryndowca lub sos miętowy, który świetnie podkreśli smak verrine.
Smacznego ;) 
Ps. Sos miętowy, sos z mango i tamaryndowca, komosa ryżowa są dostępne m.in. w sklepie internetowym Kuchnie Świata

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj lub zapisz przepis

Copyright © 2014 To gotują Saudyjskie Wielbłądy , Blogger