środa, 7 czerwca 2017

Pomarańczowe curry z kurczaka

To kolejne danie z kurczakiem i pomarańczami. W przepisie połączyliśmy pięć podstawowych smaków - słodycz miodu, ostrość papryczek chili, słony smak soli, gorzki kurkumy oraz kwaśny imbiru i octu ryżowego.
Warto spróbować, bo smakuje rewelacyjnie.

Składniki

  • około 70 dag filetów z kurczaka
  • 1 łyżka stołowa kandyzowanej skórki pomarańczowej lub gęstej konfitury pomarańczowej
  • 1 lub 2 łyżek skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej do zagęszczenia sosu 
  • masło ghee do smażenia
  • opcjonalnie 1 lub 2 papryczki chili dla tych, którzy preferują ostrzejsze smaki
Marynata
  • 1 szklanka świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego
  • 1/4 szklanki miodu (świetny jest do tej marynaty miód daktylowy, ciemny i bardzo aromatyczny)
  • 3-4 łyżki stołowe octu ryżowego
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 
  • 1 łyżka stołowa sosu Sriracha (my zazwyczaj dajemy dużo więcej, nawet do 5 łyżek, ale lepiej doprawić po spróbowaniu, niż przygotować zbyt pikantne)
  • 1 łyżeczka mielonej suszonej skórki pomarańczowej lub świeżo otartej skórki z pomarańczy
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru lub 1 łyżeczka drobno posiekanego świeżego imbiru
  • 1/4 łyżeczki mielonego białego pieprzu
  • 1/4 łyżeczki kurkumy 
  • sól do smaku
Przygotowanie marynaty: wszystkie składniki wymieszać ze sobą
Ps.  Sos Sriracha, różne rodzaje octu ryżowego i masło ghee są dostępne w sklepie "Kuchnie Świata"

Przygotowanie
Mięso kroję na kawałki (takie w sam raz na jeden kęs), przekładam do miski, zalewam połową przygotowanej wcześniej marynaty i odstawiam do lodówki na co najmniej godzinę.
Po wyjęciu z lodówki, oczyszczam mięso  z nadmiaru marynaty i podsmażam na patelni na złoty kolor (marynatę, w której kurczak się marynował wylewam). 
Pozostałą marynatę podgrzewam doprowadzając do wrzenia, dodaję podsmażone kawałki kurczaka, kandyzowaną skórkę pomarańczową (lub konfiturę pomarańczową), zmniejszam ogień i duszę, aż mięso będzie miękkie (średnio około 30 minut).

Skrobię kukurydzianą lub ziemniaczaną rozrabiam z kilkoma łyżkami zimnej wody i dodaję do mięsa. Gotuję jeszcze około 2 minut, aż sos zgęstnieje.
Najczęściej podaję z ryżem jaśminowym lub ryżem basmati, ale zdarza się nam jeść curry z chlebem naan (z tego przepisu), który bardzo lubimy. 
 
PS. Jeśli ktoś nie lubi sosu ze skrobią kukurydzianą lub ziemniaczaną może ten etap pominąć, my też nie zawsze zagęszczamy sos.

Wariant do wolnowaru  
Podsmażone kawałki kurczaka, pozostałą marynatę oraz kandyzowaną skórkę pomarańczową (lub konfiturę pomarańczową) umieszczam w misie wolnowaru i ustawiam czas wolnowarzenia na:
  • opcja low - 6 do 7 godzin
  • opcja high - 4 do 5 godzin
Na około 30 minut przed końcem gotowania dodaję skrobię kukurydzianą lub ziemniaczaną rozrobioną z kilkoma łyżkami zimnej wody. 
 

  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

:)

Camelkowe opowieści

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...