piątek, 2 czerwca 2017

Domowe lody jogurtowe bez maszyny

Synoptycy prognozują na najbliższy weekend powrót upałów.  A jak wiadomo na wysokie temperatury najlepsze są... domowe lody.
Nie potrzebujemy nawet maszyny do lodów, żeby je przygotować wystarczy mikser i odrobina czasu.


Składniki: - na około 5-6 porcji
  • 100 ml mocno schłodzonej śmietany kremówki 36%,
  • 50 ml mleka kokosowego
  • 400 g jogurtu typu grackiego
  • 4- 5 łyżek łyżki cukru pudru (lub więcej do smaku)
  • pół łyżeczki cukru waniliowego
  • 60 g twardej czekolady lub ulubione bakalie
  • do dekoracji: wiórki kokosowe surowe lub uprażone z cukrem, posypka czekoladowa, drobno posiekane orzechy itp. 
 Ps. Mleko kokosowe i jogurt można zastąpić słodzonym mlekiem skondensowanym (wystarczy 1 puszka o wadze około 400g), schłodzonym uprzednio w lodówce. Trzeba wówczas zmniejszyć ilość cukru lub go całkowicie pominąć.
Przygotowanie
Zmiksować ze sobą jogurt i mleko kokosowe. Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Gdy śmietana mocno zgęstnieje połączyć ją delikatnie z wcześnie przygotowaną mieszanką mleka kokosowego i jogurtu, dodać posiekaną na drobne kawałeczki czekoladę i delikatnie wymieszać. Napełnić foremki do lodów uważając, aby nie pozostawiać wolnych przestrzeni odstawić na minimum 4 godziny, a jeszcze lepiej na całą noc do lodówki.
Po wyjęciu z lodówki pojemniczki zanurzyć w gorącej wodzie, aby łatwiej było wyjąć lody i natychmiast obtoczyć w ulubionej posypce - wiórkach kokosowych, startej czekoladzie itp.

Lody można przygotować w większym pojemniku, łatwiej wtedy uniknąć wytrącania się maleńkich kryształków lodu. Wystarczy jeśli przez pierwsze dwie godziny będziemy co około 30 minut masę dokładnie mieszać.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Camelkowe opowieści

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...