wtorek, 30 maja 2017

Żeberka z miodem z wolnowaru

Idealnie miękkie, pikantne żeberka w miodowej marynacie należą do naszych ulubionych dań. Marynatę zawsze przygotowuje Paweł, a moja rola ogranicza się do obrania czosnku i starcia na tarce imbiru.
Kiedyś przyrządzaliśmy je w piekarniku, ale od kilku lat żeberka w miodzie robimy w wolnowarze. 
Po uzupełnieniu naszego kuchennego królestwa o crock-pot z misą metalową (taki jak ten) odpadło nam też... zmywanie patelni.
Żeberka z wolnowaru są znacznie lepsze, bardziej soczyste i aromatyczne, niż te pieczone w piekarniku, a mięso bez problemu odchodzi od kości.
Wspaniale smakują z opiekanymi ziemniakami. 

Pamiętajmy też o pszczołach, bez nich nie byłoby miodu

Ps. Jeżeli szukacie więcej informacji na temat wolnowarów - czym są, jak  działają i do czego można je wykorzystać, to tutaj znajdziecie przygotowany przez mnie opis  "Wolnowar – wszystko co chcielibyście wiedzieć, ale boicie się zapytać"



Składniki
  • 1,5 kg żeberek
  • olej do smażenia

Marynata
  • 5 łyżek miodu (lipowy, wielokwiatowy)
  • 5 gęstego pikantnego ketchupu (można zastąpić koncentratem pomidorowym)
  • 5 łyżek wody
  • 3 łyżki oleju
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę lub bardzo drobno posiekane (można zastąpić granulowanym)
  • 1 płaska łyżeczka świeżo startego imbiru (można zastąpić suszonym)
  • 1 płaska łyżeczka brązowego cukru
  • 1 płaska łyżeczka ostrej papryki
  • 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
  • opcjonalnie pół łyżeczki pieprzu cayenne
  • sól, pieprz do smaku (my zazwyczaj dodajemy po 1 niepełnej łyżeczce)
  • opcjonalnie szczypta mielonych goździków
 Przygotowanie marynaty: wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać. 
Ps. Jeżeli nie chce Wam się samodzielnie przygotowywać marynaty możecie użyć gotowych, dostępnych w sklepach mieszanek przypraw do żeberek z  miodem. 
Wypróbowaliśmy większość z nich i jedyna która nam nie odpowiadała, to ta z dodatkiem chrzanu, ale to oczywiście kwestia gustu.

Zrumienione żeberka wolnowarzymy na opcji low od 6 do 7 godzin lub na opcji high od 4 do 5 godzin

Przygotowanie
Żeberka myję, osuszam papierowym ręcznikiem i kroję na  porcje.
Każdy kawałek obtaczam w marynacie i układam ciasno obok siebie w głębokim naczyniu. Naczynie zawijam folią i wstawiam na noc do lodówki. 
Następnego dnia podsmażam mięso (układając je najpierw kością do góry) na bardzo gorącym oleju.  Smażę do czasu, aż każda porcja dość mocno zbrązowieje. Odwracam żeberka na drugą stronę i smażę jeszcze 2-3 minuty. Wlewam pozostałą po marynowaniu marynatę,  wstawiam misę wolnowaru do podstawy grzewczej i uruchamiam wolnowar.
Czas wolnowarzenia
opcja low - od 6 do 7 godzin
opcja high - od 4 do 5 godzin

2 komentarze:

  1. Narobiliście mi apetytu, aż się chce zjeść te ze zdjęcia. To było w wolnowarze smażone czy na patelni ?
    Anka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Usmażone w wolnowarze wyposażonym w misą z powłoką DuraCeramic.
      Te misy można też wykorzystywać w piekarniku i na wszelkiego rodzaju płytach kuchennych - od gazowych po indukcyjne.

      Usuń

:)

Camelkowe opowieści

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...