5/25/2017

Polędwiczki wieprzowe z jabłkami - przepis z 1963 roku

Mamy dziś dla Was wyjątkowo łatwy i nie wymagający niemal żadnego wkłady pracy przepis na doskonałe, cudownie miękkie polędwiczki wieprzowe.
Przepis pochodzi z mojej ulubionej, wydanej ponad 50 lat temu książki kucharskiej "Kuchnia polska", ale od kilku lat przygotowujemy to danie w wolnowarze.
Oczywiście możecie je przygotować także w zwykłym garnku, ale na tym polega urok wolnowarów, żeby smacznie zjeść, a się przy tym nie narobić.

Ps. Jeśli, szukacie dobrego slow cookera dla siebie albo na prezent to aktualnie są w promocji na stronie polskiego dystrybutora www.crockpot.pl

Składniki
w nawiasach moje modyfikacje
  • około 60 dag polędwiczek wieprzowych
  • 3 dag tłuszczu (dwie - trzy łyżki oleju)
  • 6 dag cebuli (dwie średnie cebule albo jedna duża)
  • 15 dag jabłek (jedno twarde, kwaskowe małe jabłko - np. szara reneta, antonówka)
  • 2 dag mąki (jedna czubata łyżka mąki, czasami pomijam)
  • kminek mielony lub majeranek
  • woda (lub cydr) do podlania mięsa
  • sól (i pieprz) do smaku
Przygotowanie
Polędwiczki wieprzowe płuczę, osuszam papierowym ręcznikiem, oprószam solą, pieprzem i mąką. Bardzo mocno obsmażam ze wszystkich stron na silnie rozgrzanym tłuszczu. Dodaję drobno posiekaną cebulę, zmniejszam płomień do średniego i jeszcze 2-3 minuty podsmażam. Jabłko obieram, wydrążam gniazda nasienne, kroję na ósemki i dodaję do mięsa. Całość obsypuję mielonym kminkiem lub roztartym w dłoniach majerankiem, podlewam kilkoma łyżkami wody lub cydru i włączam wolnowar.
Czas wolnowarzenia 
opcja low - około 6 do 8 godzin
opcja high - około 4 do 6 godzin
Podaję z ziemniakami i czerwonymi buraczkami lub surówką z kiszonej kapusty.

Ps. Czasami robimy tak jak podano w oryginalnym przepisie czyli sos dodatkowo blendujemy i zagęszczamy mąką,  czasem tylko blendujemy, nie dodając mąki albo po prostu polewamy sosem prosto z wolnowaru.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj lub zapisz przepis

Copyright © 2014 To gotują Saudyjskie Wielbłądy , Blogger