5/16/2017

Karkówka doskonała wolno pieczona

Jak wiadomo proste przepisy są najlepsze, a ten jest wyjątkowo łatwy.
Za to jaki efekt.... palce lizać :)

To jedno z popisowych dań Pawła, przyrządzał je zanim jeszcze powiedzieliśmy sobie sakramentalne "tak". 
Najpierw marynował karkówkę przez co najmniej jedną dobę, a później piekł w piekarniku kilka godzin, zużywając przy tym nieprawdopodobne ilości prądu.
Po tym, jak nasze kuchenne królestwo wzbogaciło się o wolnowar, skrócił się czas marynowania, a wydłużył czas pieczenia.
Na szczęście nasz Crock-Pot zużywa o wiele mniej prądu niż piekarnik, a ze względu na pojemność pomieści nawet duże porcje mięsa.

Stażu małżeńskiego nam przybywa, lat zresztą też, a ja niezmiennie lubię ten moment, kiedy Paweł pyta: "a może byśmy zjedli karkóweczkę na obiad?"  Tęskniłam za tym podczas pobytu w Arabii Saudyjskiej - tam nie było szans na kupienie jakiejkolwiek wieprzowiny, a taka rewelacyjnie miękka i aromatyczna karkówka, bez jakichkolwiek sztucznych dodatków jest doskonała do obiadu.
Spróbujcie sami.
Przygotowanie mięsa zajmuje Pawłowi około 15 minut plus oczywiście czas marynowania i powolnego duszenia.

Składniki
ilość przypraw jest podana w przybliżeniu, możecie ją modyfikować zgodnie z własnymi upodobaniami.
  • 2,5 kg karkówki wieprzowej
  • 3 łyżeczki soli
  • 2 płaskie łyżeczki mielonego pieprzu
  • 6 dużych ząbków czosnku czosnek 
  • 3-5 łyżek majeranku
  • 1,5 łyżeczki mielonej papryki (słodkiej, ostrej lub pół na pół)
  • olej do natarcia mięsa i podsmażenia cebuli
  • 4 duże cebule (u nas najczęściej 2 białe i 2 czerwone)
  • około 100 ml bulionu lub wody
Przygotowanie
Karkówkę myję, osuszam papierowym ręcznikiem i obwiązuję sznurkiem. Sznurowanie mięsa nie jest konieczne, ale ponieważ zazwyczaj przygotowujemy większe kawałki i część zamrażamy, to zależy mi na tym, aby  mięso zachowało zwarty kształt.
Mięso nacieram olejem i przyprawami (solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę lub roztartym na pastę czosnkiem i papryką). Na samym końcu obsypuję obficie majerankiem, zawijam w folię spożywczą i wstawiam na minimum 10 godzin do lodówki, chociaż używając wolnowaru nie ma takiej potrzeby.
Następnego dnia, po wyjęciu mięsa z lodówki pozostawiam je na blacie w kuchni na około 30 minut do godziny. W międzyczasie kroję w piórka cebulę.
Teraz mamy do  wyboru dwa warianty. Jeśli korzystacie z wolnowarów Crock-Pot z powłoką  DuraCeramic, to najpierw na ostrym ogniu podsmażamy na niewielkiej ilości oleju cebulę. Jeśli korzystacie z innych modeli, to do misy najpierw wkładamy cebulę, a później mięso. Całość podlewamy bulionem lub wodą.

Czas wolnowarzenia
● opcja low - około 9 do 10 godzin
● opcja high - około 6 do 7 godzin


Karkówkę kroimy dopiero wtedy, kiedy całkowicie ostygnie, a jeszcze lepiej robić to następnego dnia, po schłodzeniu w lodówce.
Tak przygotowaną mięso można przechowywać w lodówce nawet 8-10 dni. 

W podobny sposób przygotowujemy karkówkę, jako wędlinę, niebawem postaram się zamieścić przepis.


  

2 komentarze:

  1. Jesli pieke w piekarniku to do jakiej temp. nagrzac go musze i jaki czas pieczenia ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Piekarnik powinien być nagrzany do około 90 stopni czas pieczenia, to wówczas około 7 do 8 godzin, czasem nawet dłużej. Dlatego wolnowar jest zdecydowanie wygodniejszy, zwłaszcza, że podczas pieczenia nie muszę do niego zaglądać czy mi się coś nie przypala

      Usuń

Drukuj lub zapisz przepis

Copyright © 2014 To gotują Saudyjskie Wielbłądy , Blogger