poniedziałek, 1 maja 2017

Fotografia kulinarna. Od zdjęcia do arcydzieła - Nicole Young

Co pewien czas wraca na naszym blogu temat fotografii kulinarnej, a dziś mamy doskonałą wiadomość nie tylko dla blogerów kulinarnych, ale także dla wszystkich, którzy zajmują się szeroko rozumianą fotografią produktową. Niedawno pojawiło się w księgarniach drugie wydanie książki Nicole S. Young „Fotografia kulinarna. Od zdjęcia do arcydzieła”.
Napisany przystępnym językiem podręcznik jest adresowany zarówno do osób rozpoczynających swoją przygodę z fotografią kulinarną, jak i tych nieco bardziej zaawansowanych.
W kolejnych rozdziałach autorka prezentuje najważniejsze zagadnienia począwszy od podstaw fotografii i sprzętu fotograficznego, poprzez dobór i rozmieszczenie źródeł światła, stylizację i rekwizyty, kadrowanie i kompozycję, po kreowanie wizerunku w Internecie i dość dokładnie omówioną postprodukcję.


Bardzo pomocne są zamieszczone przy każdym zdjęciu parametry ustawień aparatu oraz informacje o tym, jakim aparatem i jakim obiektywem zostało wykonane zdjęcie.
Jednak największą, moim zdaniem, zaletą "Fotografii kulinarnej" są schematy rozmieszczenia oświetlenia i fotografowanych obiektów względem aparatu. Chociaż nie każdy z nas ma dostęp do profesjonalnego studia lub choćby możliwość rozstawienia softboxów, które jednak trochę miejsca zajmują, że o kosztach ich zakupu nie wspomnę, to blendę i dyfuzor bez problemu możemy wykorzystać w domowych warunkach, aby poprawić wygląd naszych zdjęć.
W ostatnim rozdziale na przykładzie kilku sesji zdjęciowych, Nicole Young krok po kroku wyjaśnia kolejne etapy powstania prezentowanych fotografii - od przygotowania poszczególnych uwiecznionych na zdjęciu elementów na postprodukcji kończąc. Nie mniej ciekawe są uwagi dotyczące stylizacji i kompozycji. Przykładowe zdjęcia zaprezentowane w podręczniku nie tylko cieszą oczy swoim perfekcyjnym wyglądem, ale zostały również szczegółowo omówione.

 Fotografia kulinarna nie jest najprostszą dziedziną, o czym przekonałam się na własnej skórze prowadząc bloga "To gotują Saudyjskie Wielbłądy". Dlatego wszelkie porady zawarte w książce Nicole Young są dla mnie niezwykle cenne, choć nie każdą z nich mogę wykorzystać fotografując w warunkach domowych potrawy, które są przeznaczone do jedzenia. Należy też pamiętać, że nawet bardzo uważne przestudiowanie książki nie uczyni z nas mistrzów fotografii, lepsze zdjęcia możemy uzyskać tylko dzięki wielu godzinom prób i nauce na własnych błędach.


Blogerów kulinarnych może zainteresować także wydana w 2014 roku nakładem wydawnictwa Helion książka Matta Armendariza -  "Fotografia kulinarna dla blogerów" (tutaj recenzja).
A tutaj link do naszych zdjęć kulinarnych -  Pustynny blog - z aparatem w kuchni i po świecie 
Ciekawa jestem co o nich myślicie, więc wszelkie uwagi mile widziane :)

 Tytuł: Fotografia kulinarna. Od zdjęcia do arcydzieła
Tytuł oryginału: Food Photography: From Snapshots to Great Shots

Autor: Nicole Young
Tłumaczenie: Marek Kania
Wydawnictwo: Helion
Data wydania:  2017
Liczba stron: 262

Książka jest dostępna m.on. w księgarni internetowej Platon24.pl

https://platon24.pl/ksiazki/hardkorowi-bibliotekarze-z-timbuktu-116688/ 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

:)

Camelkowe opowieści

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...