piątek, 5 maja 2017

Czekoladowo - waniliowe muffinki z wiórkami kokosowymi

Bardzo lubię przepisy Doroty, która od dawna jest dla mnie niewyczerpanym źródłem inspiracji. Właśnie na bazie Jej przepisu powstały czekoladowo - waniliowe muffinki z wiórkami kokosowymi.
Przepyszne, doskonałe do popołudniowej kawy, idealne na majowy weekend :)
Sekretem ich cudownego smaku są cukier muscovado i dobrej jakości kakao.


Składniki - na 12 sztuk
wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  • 125 g mąki pszennej tortowej
  • 125 g masła
  • 2 łyżki dobrej jakości kakao
  • 5 łyżek gorącego mleka
  • 2 duże jajka
  • 70 g drobnego cukru trzcinowego
  • 50 g ciemnego cukru muscovado (dostępny jest m.in. tutaj)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
Do dekoracji:
  • 1- 2 łyżki wiórków kokosowych
  • polewa czekoladowa
 Ps. Zarówno ciemny cukier muscovado jak i ekstrakt z wanilii są dostępne m.in. w sklepie "Kuchnie Świata"
Przygotowanie

Kakao rozetrzyj z mlekiem na jednolitą masę.  Mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia i przesiej przez sitko. Masło utrzyj z cukrem trzcinowym i cukrem muscovado na puszystą masę, a następnie, nie przerywając miksowania,  dodawaj kolejno po jednym jajku. Kiedy składniki się połączą dodaj kakao, ekstrakt waniliowy i ponownie zmiksuj. Na koniec wsyp przesianą mąkę i delikatniej wymieszaj łyżką.
Foremki do muffinek wyłóż papilotkami, napełnij ciastem, wstaw do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piecz około 20 minut.
Po upieczeniu wystudź na kratce, polej polewą czekoladową i ozdób wiórkami kokosowymi.
Smacznego!

2 komentarze:

:)

Camelkowe opowieści

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...