5/26/2017

Curry z kurczakiem, orzeszkami ziemnymi i skórką pomarańczową

To curry z kurczakiem królowało w naszym compoundzie. Nigdy nie zapytałam skąd pochodzi przepis. Po prostu ktoś kiedyś je zrobił na wieczorne spotkanie przy basenie, zasmakowało nam, więc spisałam składniki i sposób przygotowania.
Po powrocie do Polski próbowałam znaleźć w Internecie, jak się nazywa i z jakiego regionu pochodzi ta potrawa, ale znalazłam tylko nieco zbliżone receptury. Wg mnie to połączenie smaków Indii i Tajlandii, mogę się jednak mylić.
Jeśli ktoś z Was zna nazwę tego curry, będę wdzięczna za podpowiedź.

Składniki
proporcje na 3-4 osoby
  • 2 nieduże filety z piersi z kurczaka (podwójne)
  • 2-3 puszki pomidorów w całości lub krojonych (można dodać świeże, bardzo mięsiste pomidory np. malinowe lub Lima)
  • 2 cm kawałek imbiru
  • 2 ostre papryczki chili (kolor bez znaczenia)
  • 2-3 liście limonki kaffir
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 czubata łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 1/3 szklanki niesolonych orzeszków ziemnych
  • czubata łyżka masła ghee do smażenia
  • sól, pieprz i ewentualnie sos sojowy do smaku. 
  • natka kolendry lub pietruszki do dekoracji
Uwaga: Liście limonki kaffir, mieszankę tandoori masala i masło ghee (dokładnie takie samo, jak to którego używaliśmy mieszkając w Saudi i Omanie) możecie bez problemu kupić w sklepie "Kuchnie Świata"
Udało mi się tam znaleźć nawet najbardziej popularny w Saudi ryż Taj Mahal.

Marynata
  • 1/4 szklanki jasnego sosu sojowego
  • 1/3 szklanki wody
  • 3 łyżki oleju
  • 2-3  łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 czubata łyżka przyprawy tandoori masala
  • 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki
Przygotowanie marynaty: czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać z pozostałymi składnikami.

Przygotowanie
Mięso kroję na kawałki o wymiarach mniej więcej 2x2 cm. Wkładam do miski, zalewam marynatą, mieszam aby każdy kawałek był nią pokryty i odstawiam na noc do lodówki. 
Następnego dnia podsmażam kurczaka na maśle ghee. Kiedy się zrumieni, dodaję pomidory, przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekany imbir, pokrojone w cienkie krążki papryczki chili, liście limonki, skórkę pomarańczową i pokruszone orzeszki ziemne (trochę orzeszków zostawiam do dekoracji).
Duszę na niewielkim ogniu, aż kurczak będzie miękki czyli około 30 minut do godziny.
Przed podaniem posypuję pozostałymi orzeszkami ziemnymi i natką kolendry lub pietruszki. Podaję z ryżem lub chlebami naan

Wariant do wolnowaru -  w zupełności wystarczą dwie puszki pomidorów i nie ma potrzeby marynowania przez całą noc, wystarczy zalać marynatą na godzinę.
Czas wolnowarzenia
opcja low - 6 do 7 godzin
opcja high - 4 do 5 godzin

Curry z kurczakiem, orzeszkami ziemnymi i skórką pomarańczową
Curry z kurczakiem, orzeszkami ziemnymi i skórką pomarańczową

2 komentarze:

Drukuj lub zapisz przepis

Copyright © 2014 To gotują Saudyjskie Wielbłądy , Blogger