4/17/2017

Komosa ryżowa - z czym to się je ?

Quinoa znana też pod nazwami komosa ryżowa lub ryż peruwiański zagościła na naszym stole całkiem niedawno. O jej dobroczynnych dla zdrowia właściwościach, w tym działaniu przeciwnowotworowym  znajdziecie w Internecie mnóstwo informacji, nie będę ich więc powielać. Przypomnę tylko, że quinoa nie zawiera glutenu.
Zaciekawiona ilością pozytywnych opinii postanowiłam sprawdzić do czego komosę ryżową można  wykorzystać, umówiłam się też z Moniką, że napiszę do czego ją stosowałam.

Jednak na początek dwie uwagi odnośnie gotowania:
  • komosa ryżowa posiada naturalną powłokę zwaną saponiną, dlatego przed gotowaniem warto ją przepłukać na sicie przez 2-3 minuty, żeby pozbyć się ewentualnego posmaku goryczki.
  • aby ugotować komosę ryżową na jedną porcję quinoa dodajemy 2 porcje wody lub bulionu
  • czas gotowania to koło 15 - 18 minut
Zastosowanie
  • jako zamiennik ryżu lub kaszy (zwłaszcza kuskus i bulgur); może też zastępować makaron i ziemniaki jako dodatek do dań głównych
  • do przygotowywania musów owocowych
  • do zapiekanek warzywnych lub mięsno-warzywnych
  • doskonale sprawdza się jako dodatek do faszerowanych warzyw i kotlecików warzywnych lub mięsno-warzywnych
  • zmiksowana z mlekiem i owocami (banany, mango, truskawki, maliny itp)  stanowi rewelacyjny i pożywny koktajl, w przeciwieństwie do kaszy jaglanej nie przytłacza smaku owoców
  • można ją dodawać do sałatek warzywnych (np. do arabskiej tabbouleh) i owocowych oraz pikantnych lub słodkich verrine (wkrótce przepis)
  • jest bardzo smacznym dodatkiem do zup w tym zupy z czerwonych buraków z imbirem (tutaj przepis), zupy ogórkowej i wielu innych
  • może być używana do przygotowywania zdrowych batoników z orzechami i daktylami lub  suszonymi owocami
  • mąka z quinoa może być stosowana do naleśników oraz do wypieku chlebów, ciast i ciasteczek
Jak widzicie - komosa ryżowa, jest nie tylko zdrowa, smaczna, ale też.... uniwersalna.
Dobrej jakości quinoa można kupić m.in. w sklepie internetowym Kuchnie Świata



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 To gotują Saudyjskie Wielbłądy , Blogger