piątek, 24 marca 2017

Chińska zupa bogów

Choć kuchnia chińska rozgościła się na polskich stołach już dość dawno, to nadal duże zaskoczenie wywołuje dodawanie do rosołu wieprzowiny. Warto jednak czasami spróbować nowych orientalnych smaków, które urozmaicą nasze tradycyjne potrawy.
Poniższy przepis pochodzi z wydanej ponad 20  lat temu publikacji "Kuchnia chińska" autorstwa Katarzyny Pośpieszyńskiej.

Składniki zupy bogów
  • 1 jajko
  • 2 cebule dymki
  • 3/4 - 1 litr chińskiego rosołu z podanego niżej przepisu
  • sól i pieprz do smaku
  • opcjonalnie 1/2-1 łyżeczki oleju sezamowego
Składniki rosołu
  • szyjka, skrzydełka i grzbiet z kury czyli tzw. porcja rosołowa
  • 1/2 kg kostek wieprzowych
  • 1 mała cebula
  • 1 mała marchewka
  • średnia kalarepka
  • 2,5 litra wody
  • 2 plasterki świeżego korzenia imbiru lub 3/4 łyżeczki imbiru w proszku
  • 1 łyżeczka przyprawy typu jarzynka
Proponowane przez nas dodatki do zupy bogów
  • chiński makaron ryżowy, sojowy lub jajeczny
  • mięso z rosołu lub gotowana wołowina
  • pokrojona w cienkie paski marchewka, grzyby mun.
Uwaga -  zarówno dobrej jakości olej sezamowy jak i całkiem spory wybór chińskich i japońskich makaronów znaleźć można  m.in. w sklepie Kuchnie Świata

Przygotowanie rosołu
Do dużego garnka włożyć wszystkie części mięsne. Zalać wodą i gotować na średnim ogniu około 5 minut, zebrać szumowiny.
Dodać pozostałe składniki, gotować na małym ogniu około 1 godziny i 15 minut, przecedzić ostudzić.
Zebrać nadmiar tłuszczu, przyprawić  i zagotować jeszcze raz
Używać do przyrządzania chińskich potraw, przede wszystkim zup.

Przygotowanie zupy bogów
Jajko ubijać widelcem przez 10-12 sekund. Cebulki dymki posiekać. Rosół doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu
Doprawić solą i pieprzem,. Wlać jajko bardzo wąskim strumieniem na wolno gotującą się zupę, natychmiast zestawić z ognia i przelać do gorącej wazy. Zupę posypać cebulką dymką , pokropić olejem sezamowym, podawać natychmiast.



2 komentarze:

  1. Od samego patrzenia człowiek robi się glodny, nie przeczę, że nawet bardzo :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak przygotujesz to daj znać czy Ci smakowała

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...