Babka drożdżowa parzona

Babka drożdżowa parzona 

Najlepsza babka drożdżowa na Wielkanoc.

Babka drożdżowa parzona przepis na babkę wielkanocną, najlepszą babkę z ciasta parzonego.Właśnie nadchodzi czas na babki drożdżowe. Obok takich przysmaków jak makowiec zawijany na naszym stole musi się też pojawić babka drożdżowa z ciasta parzonego. Babka drożdżowa zawsze kojarzą mi się ze nadchodzącą wiosną i smakami dzieciństwa. Nie potrafię niestety odtworzyć przepisu, z którego korzystała moja babcia, ale często posiłkuję się recepturami Tadeusza Barowicza, choć niektóre z nich modyfikuję. Także poniższy przepis jest jego autorstwa. W nawiasach kursywą zaznaczyłam moje modyfikacje. Babka drożdżowa parzona jest dość pracochłonna, ale warto poświęcić czas na jej przygotowanie.

babka-drozdzowa-parzona
Babka drożdżowa parzona przepis na babkę wielkanocną, najlepszą babkę z ciasta parzonego.

Babka drożdżowa parzona

z podanej niżej ilości składników upiekłam dwie niewielkie babki (forma o średnicy 17 cm i wysokości 9 cm), ale można też piec w formie z kominem o średnicy 23-24 cm
  • 500 g mąki pszennej typ 500
  • 1 szklanka mleka plus kilka łyżek więcej w razie potrzeby
  • 4 żółtka 
  • 1 jajko 
  • 75 g drożdży 
  • 75 g masła 
  • 150 g cukru  (dodałam cukier brązowy)
  • 100 g rodzynek 
  • cukier waniliowy (dodałam ekstrakt waniliowy)
  • skórka cytrynowa (dodałam skórkę pomarańczową)
*** Jeśli w przepisie występuje cukier waniliowy, to niemal zawsze zastępuję go ekstraktem waniliowym. Można go kupić m.in. w sklepie Kuchnie Świata.

babka-drozdzowa-parzona
Babka drożdżowa parzona

Babka drożdżowa parzona przepis

1. Zagotuj 3/4 szklanki mleka, zalej wrzącym mlekiem szklankę mąki. Drożdże rozkrusz, rozpuść w pozostałym letnim mleku, dodaj 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki (z tych przygotowanych na ciasto). Dokładnie wymieszaj, żeby nie było grudek i odstaw do wyrośnięcia.

2. Gdy drożdże wyrosną, dodaj je do zaparzonego i wystudzonego ciasta a następnie wyrabiaj dosypując pozostałą mąkę. W razie potrzeby dodaj kilka łyżek mlekaPrzykryj ściereczką i odstaw ciasto na 30 minut do wyrośnięcia.

3. Żółtka i całe jajko ubij na prze na jednolitą masę. Wymieszaj ją z ciastem i cukrem i znowu odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.  Następnie dodaj cukier waniliowy, skórkę z cytryny, stopione masło i rodzynki.

4. Ciasto wyrabiaj do momentu, aż będzie odstawało od ręki.

5. Formę do pieczenia wysmaruj tłuszczem i posyp tartą bułką. Wypełnij ją do połowy wysokości ciastem i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia. Wstaw do średnio rozgrzanego piekarnika ( u mnie to 175-180 stopni, grzałka góra - dół) i piecz przez 40 minut lub tzw. suchego patyczka.

6. Łakomczuchy mogą przygotować lukier.

 
babka-drozdzowa-parzona
Babka drożdżowa parzona.

Komentarze

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: