Obraz

Stek wołowy - z jakiego mięsa, jak usmażyć ?

22/12 2016
kategoria  ·    ·  
Cóż może być smaczniejszego od kawałka soczystego, odpowiednio usmażonego mięsa doprawionego solą, pieprzem i ewentualnie ulubionymi ziołami ? Podpowiem - niewiele :) Steki wołowe to kwintesencja smaku. Jednak ich przygotowanie, mimo iż mało pracochłonne wymaga nieco wiedzy i doświadczenia. Ważny jest wybór mięsa, czas sezonowania oraz temperatura i czas smażenia. W wielu sklepach możemy bez pro…
Obraz

Rozstrzygnięcie konkursu - zestaw do przystawek Staub

21/12 2016
kategoria  ·    ·  
Wiemy, że Staub do bardzo dobra firma, ale takiej ilości odpowiedzi i to w okresie przedświątecznym się nie spodziewaliśmy. Postawiliście nas przed wyjątkowo trudnym wyborem, bo każdy z przepisów, który przesłaliście zapowiada się wyjątkowo smakowicie :) ... ale jak wiecie nagroda czyli przepiękny zestaw do przystawek firmy Staub jest tylko jedna i zostanie wysłana do Sabiny (adres e-mail w domen…
Obraz

Noże - który, do czego ?

19/12 2016
kategoria  ·    ·  
Rozpoczynamy dzisiaj cykl poświęcony najbardziej niezbędnym kuchennym sprzętom. Nie bez kozery jako pierwsze z nich chciałabym omówić noże, bez których w kuchni funkcjonować nie sposób.  Krojenia, siekania, obierania nie unikniemy. Noży używamy wielokrotnie w ciągu dnia i zazwyczaj w naszych kuchniach jest ich co najmniej kilka, każdy o innym przeznaczeniu. Są najczęściej i najbardziej eksploato…
Obraz

Sos pomidorowy prosto z Włoch - przepis z książki "Po prostu po włosku"

15/12 2016
kategoria  ·    ·  
Sos pomidorowy prosto z Włoch odkryłam w książce " Po prostu, po włosku ". W oryginale ten sos nosi nazwę "sos pomidorowy naszej mamy na lato" ( sugo della mamma ). Podaje się go na zimno z ciepłym makaronem. Zdaniem autorek wspaniale smakuje także z rybą  albo mięsem. My, jak widzicie przygotowaliśmy go zimą, więc dla rozgrzewki wzbogaciliśmy ten sos solidną porcją przygotowaneg…
Obraz

Cytryny i pomarańcze w syropie karmelowym

14/12 2016
kategoria  ·    ·  
Cytryny i pomarańcze w syropie karmelowym cytrusy na zimę.  Cytryny i pomarańcze w syropie karmelowym to doskonały dodatek do herbaty i drinków. Pachnące goździkami i cynamonem cytrusy rozgrzeją Was w zimne zimowe wieczory. Świetnie smakują jako dodatek do herbat   Richmont Earl Grey Blue i Richmont English Breakfast, a przygotowany wg poniższego przepisu syrop karmelowy możecie też dodawać do …
Obraz

Ciastka piernikowe

12/12 2016
kategoria  ·    ·  
Święta zbliżają się wielkimi krokami, czas więc pomyśleć, co zaserwować naszym najbliższym w ten piękny czas. Mamy dziś dla Was kolejną propozycję - to niewielkie ciastka piernikowe - wilgotne, przepełnione magiczną wonią korzennych przypraw. Ich zaletą jest prostota przygotowania i ogólnie dostępne składniki. To kolejny z przepisów, który w naszej rodzinie jest wykorzystywany od wielu, wielu la…
Obraz

Piernik gryczany ze śliwką - bez glutenu, bez cukru, bez jajek

11/12 2016
Potraficie wyobrazić sobie święta bez piernika ? My nie. Dlatego wśród ostatnio dodanych przepisów znalazły się m.in. ten na p iernik staropolski dojrzewający - najlepszy z polskich pierników. Ale.... nie każdy może sobie pozwolić na objadanie się bezkarnie słodyczami zawierającymi gluten czy laktozę. I właśnie dla tych osób przeznaczony jest pochodzący z książki Moniki Mrozowskiej "Słodko, …
Obraz

Karkówka na zimno z sosem tatarskim z "Kuchni na plebanii"

8/12 2016
kategoria  ·    ·  
Karkówka na zimno z sosem tatarskim z "Kuchni na plebanii" to prawdziwa rewelacja. Tak samo smaczna na ciepło, jak i na zimno. Wyśmienita, mięciutka i soczystą. Jednym słowem genialna. Przepis pochodzi z książki Łukasza Modelskiego Kuchnia na plebanii. Książki niezwykłej, pełnej dawnych receptur, polskich, zapomnianych już często, smaków i bezcennych porad, które nadają potrawom, to …
Obraz

Jabłka nadziewane kaszą jaglaną wg Pawła Małeckiego

7/12 2016
kategoria  ·    ·  
Jabłka nadziewane kaszą jaglaną wg Pawła Małeckiego to świetny pomysł na podwieczorek. Przepis pochodzi z książki wydanej przez Lidl ponad rok temu, ale często wracamy do niego kiedy mamy ochotę na coś słodkiego i zdrowego. Przygotowanie jabłek z kaszą jaglaną nie jest ani pracochłonne, ani trudne więc serdecznie polecam wszystkim zabieganym. Jabłka nadziewane kaszą jaglaną wg Pawła Małeckiego …
Obraz

Zupa ogórkowa z mlekiem kokosowym

4/12 2016
kategoria  ·    ·  
Zupa ogórkowa z mlekiem kokosowym Przepis na zupę z kiszonych ogórków. Zupa ogórkowa z mlekiem kokosowym stanowi pewną odmianę po klasycznej polskiej ogórkowej. Zupa z kiszonych ogórków, to chyba jedna z bardziej znanych, tradycyjnych polskich zup. Zazwyczaj gotujemy ją na wędzonce, więc kiedy zobaczyłam w książce "Kolorowa kuchnia roślinna" Magdy Gembackiej przepis na zupę ogórkową z …
Obraz

Żurek na szynce z nogą i kiełbasie chłopskiej

2/12 2016
kategoria  ·    ·  
Nie jestem, jak chyba większość blogerów kulinarnych, profesjonalistką. Nie ukończyłam żadnego kursu, ani tym bardziej szkoły kucharskiej. Cała moja wiedza kulinarna pochodzi z własnych, nie zawsze udanych doświadczeń. Wiele receptur przywieźliśmy z podroży, niektóre przepisy zwłaszcza na potrawy libańskie, saudyjskie, indyjskie i pakistańskie to efekt mieszkania w międzynarodowym compoundzie w …

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: