Obraz

Wiśniowa fantazja z bezą

20/09 2016
kategoria  ·    ·  
Dzisiejszy przepis mimo, że dość długi, nie należy ani do trudnych, ani do zbyt pracochłonnych. Składniki Ciasto 350 g mąki pszennej 180 g zimnego masła 90 g cukru pudru lub bardzo drobnego białego cukru 2 jajka 16 g cukru waniliowego (jedno małe opakowanie) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie ciasta Wszystkie suche składniki dokładnie wymieszać. Dodać pokrojone na mał…
Obraz

Samosy warzywne - przepis z książki "Kuchnia indyjska. Najlepsze przepisy"

12/09 2016
kategoria  ·    ·  
To za czym najbardziej tęsknią ekspaci to smak potraw znanych z domu, z kraju z którego pochodzimy. I dotyczy to wszystkich bez wyjątku. Nie ważne czy jesteś Polakiem, Syryjczykiem, Hindusem, Australijczykiem czy Szkotem. Każdy z nas za czymś tęsknił. Mieszkaliśmy w niewielkim compoundzie w Al-Khobar,  ale i tak był to prawdziwy tygiel narodowości. Tradycją stały się wspólne piątkowe biesi…
Obraz

Kuchnia "fusion" - jak zaistnieć w świecie kulinarnych tuzów

5/09 2016
kategoria  ·    ·  
Czasy są takie, że należy szukać jakiegoś ciekawego i inspirującego zajęcia, które zapewni Wam sławę i pieniądze. Podczas sesji „ półliterackiej ” wymyśliłem własnogłownie jak zaistnieć w świecie kulinarnych tuzów. Otóż potrzebne będą: odrobina samozaparcia (niezbędna do uzyskania pozwoleń wszelkiego gatunku i maści, a także innych spraw urzędowych o czym za chwilę),  lokal w rejonie gęsto zaludni…
Obraz

Gruszki w sosie wg. kuchni Pięciu Przemian

4/09 2016
kategoria  ·    ·  
Gruszki w sosie wg. kuchni Pięciu Przemian Deser z gruszek. Gruszki w sosie wg. kuchni Pięciu Przemian smakują obłednie.  Gruszki w sosie waniliowym lub z sosem czekoladowym (oba przepisy znaleźliśmy w książce Anny Czelej "Jesień w kuchni Pięciu Przemian"), to obowiązkowa pozycja w naszym jesiennym jadłospisie. Poniżej znajdziesz dwa warianty gruszek w sosie - jeden oryginalny pochodzą…

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: