Obraz

Tort na waflach z masą czekoladową - przepis z 1956 roku

30/05 2016
kategoria  ·    ·  
Jako dziecko uwielbiałam andruty. Do dziś pamiętam, jak Tata ucierał w makutrze aksamitny kakaowy krem. Poniższy przepis pochodzi z książki "Kuchnia Polska" wydanej w 1956 roku. Zachowałam oryginalną pisownię, ale... wprowadziłam jednak kilka udogodnień - czekoladę rozpuściłam w kuchence mikrofalowej, zamiast trzepaczki użyłam miksera, a warstwę środkowa posmarowałam kremem z białej …
Obraz

Ciasteczka z mahlabem (Mahlab cookies)

27/05 2016
kategoria  ·    ·  
Przepełnione magią arabskich osad i tajemniczą wonią przypraw dania kuchni bliskowschodniej urzekają nas - expatów niepowtarzalnym smakiem i aromatem. Również arabskie wypieki i słodycze - przygotowywana w domu chałwa , ciasto daktylowe czy ciasteczka ma'amoul weszły na stałe do naszego menu. Część przepisów, które dostaliśmy od zaprzyjaźnionych Saudyjczyków, Pakistańczyków, Libańczyków i Oma…
Obraz

Marcepanowe ciasteczka maślane

18/05 2016
kategoria  ·    ·  
Marcepanowe ciasteczka maślane  do zrobienia z dzieckiem  Marcepanowe ciasteczka maślane mój najlepszy sposób na poprawienie humoru wszystkim domownikom. Do tych ciasteczek zazwyczaj dodaję domowy marcepan , bajecznie prosty do zrobienia i... po prostu pycha. Całkowite odstawienie słodyczy w przypadku mojego Męża nie wchodzi w grę. Robi się marudny i delikatnie to określając.... męczący.Poniewa…
Obraz

Smaczne fotografie - czyli "Fotografia kulinarna dla blogerów"

12/05 2016
Moja przyjaźń z aparatem fotograficznym zaczęła się kilka lat temu. Od tego czasu jakiś Nikon zawsze towarzyszył nam w podróżach i tułaczce po świecie. I nie miało znaczenia, że mój " podręczny " bagaż znacznie przekraczał limity wagowe wszelkich linii lotniczych, choć zawierał jedynie sprzęt fotograficzny. Aparat stał się moim przyjacielem i nieodłącznym towarzyszem doli i niedoli. P…
Obraz

Indyjska zupa z czerwonych buraków i pomidorów

2/05 2016
kategoria  ·    ·  
Panchami moja sąsiadka z compoundu w Al-Khobar jest prawdziwą kopalnią wiedzy na temat kuchni indyjskiej. Mimo, że pochodzi ze stanu Assam (północno-wschodnie Indie), to ze względu na pracę męża miała okazję mieszkać w wielu zakątkach subkontynentu. To właśnie od Panchami dostałam przepis na zupę krem z buraków i.... pomidorów. A tutaj znajdziecie więcej naszych zdjęć, nie tylko kulinarnych  :)…

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: