Obraz

Zimowa zupa z marchwi, jabłek i imbiru

28/02 2016
kategoria  ·    ·  
W księgarniach pojawiło się ostatnimi czasy bardzo dużo ciekawych poradników kulinarnych. Testuję więc kolejne przepisy z naszych książkowych "zdobyczy". Tym razem wykorzystałam przepis Andrzeja Polana zamieszczony w publikacji " Pysznie i zdrowo od rana do wieczora - najlepsze przepisy z programu Dzień Dobry TVN" Zimowa zupa z marchwi, jabłek i imbiru okazała się doskonałym …
Obraz

Jak rozróżnić dobry i zły cynamon

21/02 2016
kategoria  ·    ·  
Cynamon to jedna z najstarszych znanych nam przypraw. Do Egiptu został przywieziony już około 2000 roku p.n.e. Był tak wysoko ceniony, że dawano go w prezencie królom. Wzmianki o cynamonie znajdują się także w Biblii. Od wieków cynamon był stosowany jako roślina lecznicza. W medycynie chińskiej i ajurwedyjskiej  używano go do zwalczania problemów trawiennych oraz bóli mięśniowych i menstruacyjn…
Obraz

Pasztet wegetariański z selerem

10/02 2016
kategoria  ·    ·  
Bardzo lubimy pasztety, ale te domowe są zawsze najsmaczniejsze i....  przynajmniej wiemy co w nich jest. Inspiracją do tego pasztetu był pasztet przygotowany kiedyś przez Lulu. Ponadto chciałam sprawdzić jak będzie się sprawował mój nowy robot,  zwłaszcza, że ścieranie selera na  tarce nie należy do moich ulubionych czynności. Postanowiłam też lekko zblendować pasztet przed upieczeniem, aby by…
Obraz

Placki z jabłkami, racuchy czy jabłka w cieście

8/02 2016
kategoria  ·    ·  
Placki z jabłkami, jabłka w cieście czy racuchy to nasz odwieczny dylemat, kiedy mamy ochotę na słodką kolację. Lubimy wszystkie trzy warianty, choć najsmaczniejsze zdaniem Pawła są racuchy wg przepisu Lulu ( przepis na racuchy z jabłkami ) Jednak o wyborze decyduje zazwyczaj poziom naszego wygłodzenia, więc wczoraj padło na placki z jabłkami. Chciałabym podzielić się z Wami tym przepisem, bo to m…
Obraz

Szarlotka z bezą

5/02 2016
kategoria  ·    ·  
Doceniłem wreszcie smak polskich jabłek. Żadna szarlotka nie smakuje tak dobrze, jak ta zrobiona z szarą renetą. Próbowaliśmy wiele razy robić szarlotkę z dostępnych w danym kraju jabłek, ale mój patriotyzm kulinarny zawsze okazywał się silniejszy od łakomstwa. Zawsze mi czegoś w tych szarlotkach brakowało. Dzisiaj upiekliśmy wreszcie taką szarlotkę za jaką tęskniłem- z dużą ilością jabłek …
Obraz

Pasta jajeczna ze szczypiorkiem, jogurtem i musztardą

1/02 2016
kategoria  ·    ·  
Pasta jajeczna to doskonały pomysł na śniadanie. Można ją przygotować na setki sposobów i nigdy się nie znudzi. Pasta jajeczna ze szczypiorkiem, jogurtem i musztardą ma jeszcze jedną zaletę - jest zdecydowanie mniej kaloryczna niż z dodatkiem majonezu.  Składniki - proporcje na dwie osoby 4 jajka ugotowane na twardo 1 pęczek szczypiorku 2 łyżki gęstego jogurtu 1 lub 2 łyżeczki ostrej musztardy opcjo…

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: