Obraz

Bułki pszenne z automatu i ręcznie wyrabiane

28/01 2016
kategoria  ·    ·  
Bułki pszenne z automatu i ręcznie wyrabiane prosty przepis na domowe pieczywo Bułki pszenne z automatu i ręcznie wyrabiane - najprostsze z możliwych do przygotowania, a przy tym pyszne i puszyste. Lubimy takie na śniadanie, problemem jest tylko to kto z nas ma wstać wcześniej, żeby je przygotować. Bułki pszenne z automatu i ręcznie wyrabiane  proporcje na 2 - 3 osoby czyli na 6 bułek 250 g mąki…
Obraz

Libańska mieszanka siedmiu przypraw

19/01 2016
kategoria  ·    ·  
Mieszanka przyprawowa 7 smaków jest bardzo popularna w krajach Zatoki Perskiej i w zależności od regionu różni się nieco składem, W Arabii Saudyjskiej są to zazwyczaj wymieszane w równych proporcjach czarny pieprz, kumin, kardamon, cynamon, kolendra, kozieradka i sól. Samar w swojej książce "Hummus, za’atar i granaty"  podała recepturę mieszanki używanej w Libanie, która nieco różni si…

Do naszych Przyjaciół, Fanów i do Ciebie

13/01 2016
kategoria  ·    ·  
Mamy do Was gorącą prośbę. Bardzo, bardzo proszę o pomoc dla Dominiki Ślusarskiej. Poznałyśmy się dwa lata temu w jednym z łódzkich szpitali, to wspaniała osoba o wielkim sercu, Pomóżmy Jej w walce z chorobą, choćby po to, aby jak najdłużej mogła opiekować się swoim synem. Nie bądźmy obojętni - kliknij na obrazek poniżej lub wejdź na strony Fundacji Avalon , której Dominika jest podopieczną
Obraz

Pączki doskonałe Abratka (film instruktażowy)

12/01 2016
kategoria  ·    ·  
Pączki doskonałe Abratka (film instruktażowy) najlepszy przepis na pączki Pączki doskonałe Abratka (film instruktażowy) ułatwi Wam przygotowanie pysznych domowych pączków. Autorem przepisu na pączki idealne jest Abratek (nasze kolega z forum wedlinydomowe.pl) Nikt z nas nie ma takiej wprawy i takiego doświadczenia jak Abratek więc przygotowanie 40 pączków zajęło nam trochę czasu, ale..... było …
Obraz

Jajka gotowane w herbacie

9/01 2016
kategoria  ·    ·  
Poniższy przepis pochodzi z książki „ Apetyt na Francję ” autorstwa Mimi Thorisson. Skąd więc w książce poświęconej kuchni francuskiej przepis na chińską przekąskę ? Otóż Mimi wychowała się w Hong Kongu, i dlatego jeden z rozdziałów jest poświęcony kuchni chińskiej. Składniki 12 jajek 120 ml (0,5 szklanki) ciemnego sosu sojowego 1 laska cynamonu 2 łyżki czarnej herbaty liściastej( użyłam aromatyzowan…
Obraz

Chleb farmerski z automatu

4/01 2016
kategoria  ·    ·  
Przepyszny, delikatny w smaku chleb z chrupiącą skórkę. Doskonały na śniadanie i kolację, a przy tym smaczny także następnego dnia. Po raz kolejny dochodzę do wniosku, że maszyna do wypieku chleba to sprzęt absolutnie idealny - zwłaszcza dla tych, którzy lubią mieć codziennie świeży, pachnący chleb, a zbytnio się przy tym nie napracować :) W Arabii Saudyjskiej korzystaliśmy z wypiekacza firmy Pa…
Obraz

Surówka z selera naciowego, kalarepy i jabłka

4/01 2016
kategoria  ·    ·  
Zima w pełni, przyda się więc nieco witamin, których dostarczają nam owoce i warzywa. Składniki 1 seler naciowy 1 duże, kwaśne, kolorowe jabłko 1 kalarepa 1 łyżeczka cukru majonez i gęsty jogurt w proporcjach 1:1 - ilość wg własnych preferencji sól i pieprz do smaku Sprzęt tarka do jarzyn ostry nóż Przygotowanie Seler naciowy i jabłko (umyte, ale ze skórką) szatkujemy w kosteczkę. Kalarepę myjemy, obier…
Obraz

Piernikowe ciasteczka

3/01 2015
kategoria  ·    ·  
Piernikowe ciasteczka - najlepsze na Święta Piernikowe ciasteczka są pyszne, aromatyczne i cudownie smakują nie tylko w święta. Rozgrzeją w mroźne dni, poprawią nastrój . To idealne ciasteczka dla dużych i małych łasuchów. Proste do przygotowania, można je zrobić razem z dziećmi. Piernikowe ciasteczka - składniki ilość na około 25-30 ciastek 400 g mąki pszennej 70 g miękkiego masła 1/3 sz…
Obraz

Syndrom dnia poprzedniego czyli słodki sposób na kaca

1/01 2015
kategoria  ·    ·  
Syndrom dnia poprzedniego czyli słodki sposób na kaca jak się pozbyć niemiłych dolegliwości  Syndrom dnia poprzedniego czyli słodki sposób na kaca nie jest żadnym tajemnym lekiem dostępnym tylko dla wybrańców - to produkt, który większość z nas ma w kuchni. Pewnie wielu z Was zdarzy się, zwłaszcza po szalonej imprezie słyszeć w głowie tupot białych myszek . No cóż, szampan, do tego drinki lub m…

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: