12/12/2016

Staub - zestaw do przystawek - nie tylko do przystawek :)

Pewnie wielu z Was korzysta z naczyń żeliwnych i ceramicznych francuskiej firmy Staub (obecnie grupa Zwilling J.A. Henckels), ale w nasze ręce trafiły stosunkowo niedawno.
Zaczęliśmy od zestawu do przystawek w skład którego wchodzą 4 naczynia o pojemności 125 ml każde i kwadratowa podstawa.
Jak sama nazwa wskazuje "zestaw do przystawek" powinien służyć do serwowania przystawek, ale..... to tylko teoria i rekomendacja producenta
A jak wygląda praktyka ?
Ano znacznie lepiej niż teoria, bo zestaw może mieć o wiele więcej zastosowań co widać poniżej

Mini serniczki na zimno dla ukochanej osoby (przepis wkrótce)
Ze względu na dużą odporność na temperatury (można w nim zamrażać do -20 stopni i piec w temperaturze do +300 stopni) doskonale pełni  rolę ramekinów (kokilek do zapiekania).
Możemy więc przygotować w nim mini brownie, crème brûlée albo małe świąteczne ciastka piernikowe (przepis wkrótce) - takie w sam raz na trzy kęsy.
 
Ciastka piernikowe - w sam raz na trzy kęsy (przepis wkrótce)
Możemy, zgodnie z przeznaczeniem, serwować zarówno przystawki ciepłe (także takie, które wymagają podgrzania w piekarniku lub kuchence mikrofalowej), jak i zimne począwszy od wszelkiego typu sosów i dipów, poprzez oliwki czy marynowany ser Manchego, na zapiekankach kończąc.
Ponadto doskonale prezentują się w nim mini serniczki na zimno (przepis wkrótce) i tymbaliki.
Nie miałam zbyt wiele czasu, aby przygotować więcej potraw, ale mogę z całą pewnością stwierdzić, że będę sukcesywnie powiększała moją kolekcję naczyń ceramicznych tej firmy.
Co nie mniej ważne, zestawu można używać w kuchenkach mikrofalowych i myć w zmywarce.
Ponadczasowy design i różnorodność kolorów, sprawiają, że zestaw do przystawek będzie prawdziwą ozdobą naszego stołu, sprawdzi się także jako doskonały prezent, nie tylko na zbliżające się święta.

Nie wiem jak to wygląda w Waszym przypadku, ale w naszej kuchni są naczynia do których jesteśmy szczególnie przywiązani. To m.in. garnek do tajine, który służy nam praktycznie do wszystkich potraw, które wymagają powolnego duszenia w niskich temperaturach i żeliwna patelnia, niemal taka sama, jak ta którą miała moja Babcia. Teraz do tego zacnego grona dołączyły też naczynia ceramiczne firmy Staub.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj lub zapisz przepis

Copyright © 2014 To gotują Saudyjskie Wielbłądy , Blogger