czwartek, 15 grudnia 2016

Sos pomidorowy prosto z Włoch - przepis z książki "Po prostu po włosku"

W książce "Po prostu, po włosku" ten sos nosi nazwę "sos pomidorowy naszej mamy na lato" (sugo della mamma). Podaje się go na zimno z ciepłym makaronem. Zdaniem autorek wspaniale smakuje także z rybą  albo mięsem.
My, jak widzicie przygotowaliśmy go zimą, więc dla rozgrzewki wzbogaciliśmy ten sos solidną porcją przygotowanego przez Pana Boczka przecieru z fermentowanych papryczek habanero.
Wyszło smacznie i.... piekielnie ostro, więc jeśli wolicie łagodniejsze smaki, ten dodatek możecie pominąć. Do serwowania użyłam ceramiki - ładnie się prezentuje i dłużej utrzymuje ciepło :)

Składniki - przepis pochodzi z książki Micheli, Emanueli i Rominy Chiappa "Po prostu, po włosku" dostępnej m.in. w księgarni internetowej platon24.pl
Recenzja książki dostępna jest tutaj
Składniki na 2 - 3 porcje
Czas chłodzenia - 30 minut
Czas gotowania - 2 minuty
  • 200 g gotowego makaronu pappardelle (lub domowy makaron zrobiony z 200 g mąki, 2 jajek i szczypty soli)
  • opcjonalnie zioła dodane do makaronu (świeża bazylia, natka pietruszki lub trybula)
  • 6 dużych pomidorów (około 600 g)
  • 4 ząbki czosnku, obrane
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • duża garść bazylii grubo posiekanej (nie miałam w domu, więc zastąpiłam szczypiorkiem, posypując nim makaron)
  • 4 łyżki oliwy z pierwszego tłoczeni
Moje uwagi: dodaliśmy dwie łyżki stołowe piekielnie ostrego sosu z papryczek habanero, pomięliśmy bazylię i przed podaniem zblendowaliśmy i lekko podgrzaliśmy sos.

Przygotowanie
Wlewamy wodę do dużego garnka  i doprowadzamy do wrzenia. Ostrym końcem noża nakłuwamy pomidory na całej powierzchni  i gotujemy we wrzącej wodzie przez 2 minuty, aż skórka zacznie odchodzić od miąższu.Wyjmujemy je z wody i ostrożnie obieramy ze skórki. Siekamy miąższ na duże kawałki, po czym odcedzamy na sitku, żeby usunąć nadmiar płynu. Wkładamy do miski
Na desce do krojenia rozgniatamy gładkim bokiem noża czosnek ze szczyptą soli. Wraz z bazylią, oliwą i odrobiną soli oraz pieprzu dodajemy czosnek do miski z pomidorami. Dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki na 30 minut.
Kiedy sos będzie gotowy do podania w dużej ilości osolonej wrzącej wody gotujemy makaron, aż będzie al dente. Nakładamy go do miski i polewamy zimnym sosem pomidorowym

Rada sióstr Chiappa
Ilość czosnku można zmniejszyć do 2 ząbków























Tytuł: Po prostu po włosku

Autorki: Michela Chiappa, Emanuela Chiappa, Romina Chiappa
Wydawnictwo: Buchmann
Liczba stron: 304
Data wydania polskiego: grudzień 2016


















1 komentarz:

  1. Wow! Naprawdę fajna sprawa! SOsik obowiązkowo zrobię jutro na obiad!!:)

    OdpowiedzUsuń

Camelkowe opowieści

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...