niedziela, 11 grudnia 2016

Piernik gryczany ze śliwką - bez glutenu, bez cukru, bez jajek

Potraficie wyobrazić sobie święta bez piernika ?
My nie. Dlatego wśród ostatnio dodanych przepisów znalazły się m.in. ten na piernik staropolski dojrzewający  - najlepszy z polskich pierników.
Ale.... nie każdy może sobie pozwolić na objadanie się bezkarnie słodyczami zawierającymi gluten czy laktozę.
I właśnie dla tych osób przeznaczony jest pochodzący z książki Moniki Słodko, zdrowo, świątecznie" przepis na bezglutenowy, bezjajeczny, bezcukrowy i bezmleczny piernik gryczany ze śliwką.

PS. Recenzję książki "Słodko, zdrowo, świątecznie" możecie przeczytać na naszym blogu
 To czytają Saudyjskie Wielbłądy.
Książka, jest aktualnie dostępna m.in. w księgarni internetowej platon24.pl

Składniki
  • 140 g mąki gryczanej
  • 105 ml (11/3) szklanki) miodu wielokwiatowego
  • 100 g suszonych śliwek
  • 1 średnia cukinia
  • 4 łyżki oleju kokosowego
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 1 łyżka octu
  • 3 łyżeczki kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Przygotowanie
Cukinie obieramy ze skórki i ścieramy na drobnej tarce. Suszone śliwki kroimy na małe kawałki. Przesiana mąkę gryczaną łączymy w misce z pozostałymi składnikami, na samym końcu dodajemy ocet i wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto przelewamy do formy posmarowanej olejem kokosowym i pieczemy w 200 stopniach (grzanie góra i dół) około 25 minut.
Smacznego :)

Nasze uwagi: dodatkowo ozdobiliśmy piernik polewą i siekanymi orzechami, a upiekliśmy go w formie do babki - był bardzo smaczny :)


Tytuł: Słodko, zdrowo, świątecznie


Autor: Monika Mrozowska
Wydawnictwo: Zwierciadło
Liczba stron: 240
Data wydania polskiego: październik 2016


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...