czwartek, 8 grudnia 2016

Karkówka na zimno z sosem tatarskim z "Kuchni na plebanii"

Mam, mam, mam i podzielę się z Wami przepisem na doskonałą karkówkę :)
Tak samo smaczną na ciepło, jak i na zimno. Wyśmienitą, mięciutka i soczystą. Jednym słowem genialną.
Przepis pochodzi z książki Łukasza Modelskiego "Kuchnia na plebanii" (tutaj możecie przeczytać recenzję). Książki niezwykłej, pełnej dawnych receptur, polskich, zapomnianych już często, smaków i bezcennych porad, które nadają potrawom, to "coś", czego nie znajdziemy w rosole "z kostki" czy w zupie "z kartonika".
Przepis, który widzicie poniżej jest autorstwa Ilony Kilian z plebanii w Kołczygłowach na Kaszubach. W nawiasach kwadratowych podałam użyte przeze mnie ilości poszczególnych składników. 


Składniki - na mięso
  • karkówka [1,2 kg]
  • sól peklowa [1 łyżeczka]
  • sól zwyczajna [2 łyżeczki]
  • pieprz [1 płaska łyżeczka]
  • czosnek [5 dużych ząbków]
  • majeranek [2 łyżki stołowe]
  • papryka [1 płaska łyżeczka]
  • olej [4 łyżki stołowe]
Składniki - na sos
  • cebula  [1 średniej wielkości]
  • ogórek konserwowy [2 sztuki]
  • majonez [4 łyżki ]
  • kwaśna śmietana [3 łyżki ]
  • starty czosnek [2 małe ząbki ]
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie
Karkówkę myję, suszę i pekluję dzień wcześniej: sól zwyczajna, sól do peklowania, pieprz czosnek, majeranek i papryczka, nic więcej
Polewam mięso trochę olejem i nacieram mieszanką przypraw. Na noc wstawiam do lodówki zawinięte w folię, żeby nadać kształt. Piekę w rękawie - ile waży tyle się piecze. Godzinę na kilogram [w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni] Wyłączam, odlewam sos, sprawdzam wykałaczką, czy krew nie wypływa i czy lekko wchodzi. Po wyjęciu studzę i wkładam do lodówki, żeby się dobrze schłodziło, wtedy się lepiej kroi.
Potem robię sos tatarski: drobno siekam surową cebulę, ogórek konserowy, do tego dodaję majonez, kwaśną śmietanę, starty czosnek, sól i pieprz. Przed podaniem karkówkę kroję w cienkie plastry i polewam sosem.

Tytuł: Kuchnia na plebanii
Autor:
Wydawnictwo:  Wydawnictwo Literackie
Data wydania polskiego: grudzień 2016
Liczba stron: 240

Polecamy na smakowity prezent  😀







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

:)

Camelkowe opowieści

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...