12/12/2016

Ciastka piernikowe i konkurs "Gotuj z Wielbłądami"

Święta zbliżają się wielkimi krokami, czas więc pomyśleć, co zaserwować naszym najbliższym w ten piękny czas. Mamy dziś dla Was kolejną propozycję - to niewielkie ciastka piernikowe - wilgotne, przepełnione magiczną wonią korzennych przypraw
Można je udekorować polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem - zawsze smakują doskonale i błyskawicznie znikają ze stołu :)

Składniki - na 4 do 6 kokilek (ramekinów) w zależności od pojemności
Jako miarki używałam szklanki o pojemności 250 ml
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki cukru 
  • 1/3 szklanki mleka,  
  • 40 dag margaryny
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka gęstych powideł śliwkowych
  • 1 łyżeczka kakao,
  • 1 niepełna łyżka przyprawy do piernika
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 50 gramów rodzynek
  • 30 gramów posiekanych orzechów
  • masło i mąka do wysmarowania i posypania kokilek

Przygotowanie
Margarynę roztopić i pozostawić do ostygnięcia. Mąkę wymieszać z sodą oczyszczoną i przyprawą do piernika. Jajo zmiksować z cukrem na jasną, puszystą masę. Do masy jajecznej dodać mleko, kakao oraz mąkę wymieszaną wcześniej z sodą oczyszczoną i przyprawą piernikową. Całość delikatnie wymieszać i dodać powidła śliwkowe. Miksując na najniższych obrotach wlać powoli, cienkim strumieniem rozpuszczoną i wystudzoną margarynę. Kiedy składniki się połączą dodać rodzynki i orzechy i lekko wymieszać (najlepiej pomocą łyżki).
Tak przygotowaną masą napełniać wysmarowane uprzednio masłem i posypane mąką kokilki.
Ciastka pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180˚ C (góra - dół, bez termoobiegu) przez około 35 do 45 minut.
Ozdobić polewą czekoladową lub cukrem pudrem.

Zadanie konkursowe: podaj przepis na świąteczne smakołyki

Dodatkowym atutem będzie polubienie funpage’a bloga na Facebooku oraz udostępnienie posta na swoim blogu lub profilu Google albo Facebooku.
Rozwiązanie konkursu prosimy zamieścić w komentarzu pod tym postem lub przesłać na adres wkuchniemigranta (at) gmail.com

Życzymy powodzenia! :)

7 komentarzy:

  1. Ja nam sprawdzony przepis na świąteczne rogacze do barszczu czerwonego które robiła moja babcia i teraz mama
    Składniki:
    200 g mąki pszennej
    200 g zmielonego twarogu
    125g smalcu
    1 jajko
    1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
    Sól,pieprz
    Dodatkowo jajko do smarowania ,żólty ser
    Wykonanie:
    Na stolnicy wysyp przesiana make,dodaj do niej miękki smalec,zmielony twaróg na koniec wbij jedno jajko.Calosc dopraw solą i pieprzem ,dodaj tez proszek do pieczenia.Ciasto na rogacze zagnieść,wyrobione ciasto wstaw do lodówki na godz.Schlodzone ciasto rozwalkuj na grubość 2 cm podsupuj mąka.Z ciasta wycinaj gwiazdki,smaruj jajkiem i posypuj żoltym serem.Gotowe ciasteczka piec 5 moinut w 200stopniach.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A jak ty je chcesz przygotować w ramekinach ?

      Usuń
  2. Tylko nie margarynę, błagam... Toż to przednie świństwo. Mój Chłop, chemik z wykształcenia, by się ze mną rozwiódł gdybym to do domu przyniosła...

    OdpowiedzUsuń
  3. Wilgotne, orkiszowe ciasta marchewkowe z kremem cynamonowym

    Składniki na ciasto:
    – 3 szklanki startej marchewki
    – 2 szklanki mąki orkiszowej
    – 1 szklanka rodzynek
    – 1 szklanki orzechów włoskich
    – 0,5 szklanki oleju rzepakowego/kokosowego
    – 2 banany
    – 3 łyżki cynamonu
    – 2-3 łyżki ksylitolu
    – 2 łyżki masła orzechowego
    – 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    – 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Składniki na krem:
    – 125g serka kremowego naturalnego
    – 1-2 łyżeczki cynamonu
    – 1 łyżeczka miodu/syropu klonowego

    Banany obieramy, kroimy na kawałki, umieszczamy wraz z ksylitolem i masłem orzechowym w misie blendera i miksujemy do otrzymania gładkiej konsystencji (można zrobić to widelcem). Dodajemy mąkę, olej, proszek, sodę i cynamon, ponownie miksujemy lub mieszamy za pomocą widelca, czy trzepaczki do połączenia wszystkich składników. Marchew obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, bądź rozdrabniamy w malakserze. Orzechy włoskie drobno siekamy i wraz z rodzynkami oraz startą marchwią dodajemy do wcześniej przygotowanej masy i porządnie mieszamy. Za pomocą pędzelka natłuszczamy olejem nasze kokilki, ciasto przekładamy. Pieczemy 20-25 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu studzimy. Serek, cynamon i miód miksujemy do połączenia składników. Ostudzone ciasta smarujemy z wierzchu kremem. Przechowujmy w lodówce.
    Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  4. W kokilkach świetnie zapiecze się karp pod ziemniaczano-marchewkowym puree - to moja alternatywa dla ryby po grecku za którą nie przepada Mąż :) puree pięknie się przypieka i ma chrupiącą skórkę a karp jest delikatny i soczysty.

    Składniki na 4 kokilki:
    mały płat karpia
    sól, pieprz
    2 ziemniaki
    2 marchewki
    gałązka rozmarynu
    sok z połówki cytryny
    łyżeczka masła
    pół szklanki mleka

    Ziemniaki i marchewkę obieramy i gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Ubijamy tłuczkiem z masłem i mlekiem na puree.
    Karpia dzielimy na 4 części, układamy w kokilkach, posypujemy lekko solą i pieprzem, dodajemy kilka igieł rozmarynu i skrapiamy sokiem z cytryny. Przykrywamy puree i zapiekamy około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni.

    OdpowiedzUsuń
  5. W tym cudnym zestawie do przystawek Staub przygotowałabym zapiekaną z parmezanem roladę naleśnikową z polskimi grzybami, beszamelem i zieloną pietruszką.
    Naleśniki:
    - 2 jajka
    - 1,5 szklanki mleka
    - 1 szklanka wody mineralnej gazowanej
    - 2 szklanki mąki
    - szczypta soli
    - olej rzepakowy do smażenia

    Do przesianej mąki dodać jajka, mleko i sól. Zmiksować i odstawić na około 30 minut. Po tym czasie dodać do ciasta wodę gazowaną, trochę oleju i smażyć cienkie naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni.

    Sos beszamelowy:
    1 l mleka
    150 g masła
    150 g mąki
    gałka muszkatołowa
    sól morska
    świeżo zmielony czarny pieprz

    Masło roztopić w rondelku, dodać mąkę, wymieszać i dolać mleko. Mieszając doprowadzić do zagotowania, dodać przyprawy i odstawić do przestudzenia.

    500 g mrożonych lub świeżych (w sezonie) grzybów (borowiki, podgrzybki, kurki…)
    2 łyżki klarowanego masła
    sól morska
    świeżo zmielony czarny pieprz
    świeża natka pietruszki

    Świeże grzyby oczyścić, mrożone w całości rozmrozić – w obu przypadkach pokroić na średniej wielkości kawałki. Podsmażyć na maśle, doprawić solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem do smaku.
    Na stole rozłożyć folię aluminiową. Usmażone naleśniki ułożyć w jednym rzędzie na „domino”, a następnie obok, nachodzący na pierwszy – drugi rząd naleśników. Powierzchnia naleśnikowa powinna mieć kształt prostokąta. Następnie na naleśniki wylać lekko ciepły, ale nie zimny sos beszamelowy i równomiernie go rozprowadzić. Podsmażone grzyby ułożyć na całej powierzchni i obficie posypać posiekaną natką pietruszki. Teraz zwinąć roladę: od dłuższej strony chwycić folię, na której leży ciasto z nadzieniem i delikatnie podnosząc do góry zawinąć całość w rulon. Roladę owinąć folią spożywczą, docisnąć i zawinąć końcówki tak jak cukierek. Odstawić do lodówki na minimum 8 godzin. Po wyciągnięciu z lodówki zdjąć folię, roladę pokroić na kawałki i pokrojone plastry rolady umieścić pod około 2-3 sztuki w wyjątkowych kokilkach z zestawu do przystawek Staub. Kawałki rolady posypać parmezanem i zapiekać około 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180C. Podawać z domowym sosem grzybowym lub śmietanowym z dodatkiem parmezanu.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale cudo!!!!!!
    Ten boski zestaw do przystawek firmy Staub będzie idealny na wytrawne, warzywne serniczki z łososiem i kaparami na krakersowym spodzie. Idealne na nadchodzące Święta Bożego Narodzenia.

    Składniki:
    Spód:
    - 200 g solonych krakersów
    - 100 g masła

    Masa:
    - 700 g mielonego twarogu
    - 300 g ziemniaków
    - 450 g łososia (świeżego fileta)
    - 1 por (biała część)
    - 3 ząbki czosnku
    - 4 jajka
    - 1 marchewka
    - 1 cebula
    - 100 g parmezanu lub grana padano
    - 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    - garść kaparów
    - sól morska i świeżo mielony kolorowy pieprz
    - papryka (słodka i ostra)
    - 1 łyżka drobno posiekanego szczypiorku
    - 1 łyżka drobno posiekanego koperku
    - 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
    - 1/2 łyżki drobno posiekanego lubczyku

    Krakersy zmielić w maszynce lub rozdrobnić. Zmielone krakersy dodać do rozpuszczonego masła. Całość wymieszać i masą wyłożyć dno każdego ramekina tego boskiego zestawu do przystawek firmy Staub. Masę wyrównać i mocno docisnąć. W garnku ugotować obrane ziemniaki. Na patelni na odrobinie masła podsmażyć starte na tarce lub drobno pokrojone czosnek, cebulę, pora i marchewkę. Na patelni grillowej (lub zwykłej patelni) rozpuścić masło i usmażyć oprószonego solą i pieprzem łososia. Ugotowane i ostudzone ziemniaki oraz podsmażone warzywa zmielić w maszynce lub rozdrobnić w blenderze. Do dużej miski dodać zmielony twaróg, zmielone warzywa, żółtka, parmezan, mąkę ziemniaczaną, doprawić solą morską, świeżo zmielonym kolorowym pieprzem, papryką ostrą i słodką. Masę dokładnie wymieszać i dodać ubite na sztywno białka. Całość delikatnie wymieszać, dodać kapary, posiekane zioła i wylać do przygotowanych ramekinów na krakersowy spód. Serniczki piec przez około 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do 175C. Studzić w piekarniku i całą noc w lodówce. Serniczki udekorować świeżym zielonym ogórkiem, drobno posiekanym koperkiem i kwaśną śmietaną.

    OdpowiedzUsuń

Drukuj lub zapisz przepis

Copyright © 2014 To gotują Saudyjskie Wielbłądy , Blogger