poniedziałek, 12 grudnia 2016

Ciastka piernikowe i konkurs "Gotuj z Wielbłądami"

Święta zbliżają się wielkimi krokami, czas więc pomyśleć, co zaserwować naszym najbliższym w ten piękny czas. Mamy dziś dla Was kolejną propozycję - to niewielkie ciastka piernikowe - wilgotne, przepełnione magiczną wonią korzennych przypraw
Można je udekorować polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem - zawsze smakują doskonale i błyskawicznie znikają ze stołu :)
Wszystkich naszych Czytelników zapraszamy świąteczny konkurs :)
Gotuj z Wielbłądami i wygraj.....

Składniki - na 4 do 6 kokilek (ramekinów) w zależności od pojemności
Jako miarki używałam szklanki o pojemności 250 ml
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki cukru 
  • 1/3 szklanki mleka,  
  • 40 dag margaryny
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka gęstych powideł śliwkowych
  • 1 łyżeczka kakao,
  • 1 niepełna łyżka przyprawy do piernika
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 50 gramów rodzynek
  • 30 gramów posiekanych orzechów
  • masło i mąka do wysmarowania i posypania kokilek

Przygotowanie
Margarynę roztopić i pozostawić do ostygnięcia. Mąkę wymieszać z sodą oczyszczoną i przyprawą do piernika. Jajo zmiksować z cukrem na jasną, puszystą masę. Do masy jajecznej dodać mleko, kakao oraz mąkę wymieszaną wcześniej z sodą oczyszczoną i przyprawą piernikową. Całość delikatnie wymieszać i dodać powidła śliwkowe. Miksując na najniższych obrotach wlać powoli, cienkim strumieniem rozpuszczoną i wystudzoną margarynę. Kiedy składniki się połączą dodać rodzynki i orzechy i lekko wymieszać (najlepiej pomocą łyżki).
Tak przygotowaną masą napełniać wysmarowane uprzednio masłem i posypane mąką kokilki.
Ciastka pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180˚ C (góra - dół, bez termoobiegu) przez około 35 do 45 minut.
Ozdobić polewą czekoladową lub cukrem pudrem.




A teraz zapraszamy Was do udziału w konkursie kulinarnym, w którym nagrodą jest
zestaw do przystawek firmy Staub

Zadanie konkursowe:
podaj przepis na świąteczne smakołyki, które można przygotować w zestawie do przystawek Staub

Dodatkowym atutem będzie polubienie funpage’a
bloga  Kulinaria potrawy z różnych stron świata na Facebooku
oraz udostępnienie posta na swoim blogu lub profilu Google albo Facebooku.

Rozwiązanie konkursu prosimy zamieścić w komentarzu pod tym postem lub przesłać na adres wkuchniemigranta (at) gmail.com

Regulamin konkursu

1. Sponsorem konkursu jest firma NPC Polska Sp. zoo S.K.
2. Nagrodą w konkursie jest zestaw do przystawek firmy Staub
3. Konkurs trwa od 12 do 18 grudnia 2016 roku
4. Każdy z uczestników może nadesłać jedno zgłoszenie.
5. Zwycięzcę konkursu wybiorą autorzy bloga „Kulinaria potrawy z różnych stron świata” , a wyniki zostaną opublikowane na blogu i fan page bloga na Facebooku w ciągu 4 dni od daty zakończenia konkursu tj. najpóźniej do dnia 22 grudnia 2016 roku.
6. Wysyłka nagrody odbywa się na koszt firmy NPC Polska Sp. zoo S.K.
7. Nagroda zostanie wysłana tylko na terytorium Rzeczpospolitej Polskiej, na adres podany przez Zwycięzcę konkursu.
8. Warunkiem otrzymania nagrody jest wysłanie przez zwycięzcę konkursu danych niezbędnych do wysyłania nagrody (imię i nazwisko, miejsce zamieszkania, kod pocztowy, numer telefonu dla kuriera) w terminie do 3 dni od daty ogłoszenia wyników. Podanie danych osobowych jest równoznaczne z wyrażeniem zgody na ich przetwarzanie przez firmę NPC Polska Sp. zoo S.K., w celu realizacji konkursu.
9.Jeśli zwycięzca nie prześle niezbędnych danych w tym terminie autorzy bloga wyłonią innego Zwycięzcę.

Życzymy powodzenia! :)

7 komentarzy:

  1. Ja nam sprawdzony przepis na świąteczne rogacze do barszczu czerwonego które robiła moja babcia i teraz mama
    Składniki:
    200 g mąki pszennej
    200 g zmielonego twarogu
    125g smalcu
    1 jajko
    1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
    Sól,pieprz
    Dodatkowo jajko do smarowania ,żólty ser
    Wykonanie:
    Na stolnicy wysyp przesiana make,dodaj do niej miękki smalec,zmielony twaróg na koniec wbij jedno jajko.Calosc dopraw solą i pieprzem ,dodaj tez proszek do pieczenia.Ciasto na rogacze zagnieść,wyrobione ciasto wstaw do lodówki na godz.Schlodzone ciasto rozwalkuj na grubość 2 cm podsupuj mąka.Z ciasta wycinaj gwiazdki,smaruj jajkiem i posypuj żoltym serem.Gotowe ciasteczka piec 5 moinut w 200stopniach.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A jak ty je chcesz przygotować w ramekinach ?

      Usuń
  2. Tylko nie margarynę, błagam... Toż to przednie świństwo. Mój Chłop, chemik z wykształcenia, by się ze mną rozwiódł gdybym to do domu przyniosła...

    OdpowiedzUsuń
  3. Wilgotne, orkiszowe ciasta marchewkowe z kremem cynamonowym

    Składniki na ciasto:
    – 3 szklanki startej marchewki
    – 2 szklanki mąki orkiszowej
    – 1 szklanka rodzynek
    – 1 szklanki orzechów włoskich
    – 0,5 szklanki oleju rzepakowego/kokosowego
    – 2 banany
    – 3 łyżki cynamonu
    – 2-3 łyżki ksylitolu
    – 2 łyżki masła orzechowego
    – 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    – 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Składniki na krem:
    – 125g serka kremowego naturalnego
    – 1-2 łyżeczki cynamonu
    – 1 łyżeczka miodu/syropu klonowego

    Banany obieramy, kroimy na kawałki, umieszczamy wraz z ksylitolem i masłem orzechowym w misie blendera i miksujemy do otrzymania gładkiej konsystencji (można zrobić to widelcem). Dodajemy mąkę, olej, proszek, sodę i cynamon, ponownie miksujemy lub mieszamy za pomocą widelca, czy trzepaczki do połączenia wszystkich składników. Marchew obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, bądź rozdrabniamy w malakserze. Orzechy włoskie drobno siekamy i wraz z rodzynkami oraz startą marchwią dodajemy do wcześniej przygotowanej masy i porządnie mieszamy. Za pomocą pędzelka natłuszczamy olejem nasze kokilki, ciasto przekładamy. Pieczemy 20-25 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu studzimy. Serek, cynamon i miód miksujemy do połączenia składników. Ostudzone ciasta smarujemy z wierzchu kremem. Przechowujmy w lodówce.
    Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  4. W kokilkach świetnie zapiecze się karp pod ziemniaczano-marchewkowym puree - to moja alternatywa dla ryby po grecku za którą nie przepada Mąż :) puree pięknie się przypieka i ma chrupiącą skórkę a karp jest delikatny i soczysty.

    Składniki na 4 kokilki:
    mały płat karpia
    sól, pieprz
    2 ziemniaki
    2 marchewki
    gałązka rozmarynu
    sok z połówki cytryny
    łyżeczka masła
    pół szklanki mleka

    Ziemniaki i marchewkę obieramy i gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Ubijamy tłuczkiem z masłem i mlekiem na puree.
    Karpia dzielimy na 4 części, układamy w kokilkach, posypujemy lekko solą i pieprzem, dodajemy kilka igieł rozmarynu i skrapiamy sokiem z cytryny. Przykrywamy puree i zapiekamy około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni.

    OdpowiedzUsuń
  5. W tym cudnym zestawie do przystawek Staub przygotowałabym zapiekaną z parmezanem roladę naleśnikową z polskimi grzybami, beszamelem i zieloną pietruszką.
    Naleśniki:
    - 2 jajka
    - 1,5 szklanki mleka
    - 1 szklanka wody mineralnej gazowanej
    - 2 szklanki mąki
    - szczypta soli
    - olej rzepakowy do smażenia

    Do przesianej mąki dodać jajka, mleko i sól. Zmiksować i odstawić na około 30 minut. Po tym czasie dodać do ciasta wodę gazowaną, trochę oleju i smażyć cienkie naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni.

    Sos beszamelowy:
    1 l mleka
    150 g masła
    150 g mąki
    gałka muszkatołowa
    sól morska
    świeżo zmielony czarny pieprz

    Masło roztopić w rondelku, dodać mąkę, wymieszać i dolać mleko. Mieszając doprowadzić do zagotowania, dodać przyprawy i odstawić do przestudzenia.

    500 g mrożonych lub świeżych (w sezonie) grzybów (borowiki, podgrzybki, kurki…)
    2 łyżki klarowanego masła
    sól morska
    świeżo zmielony czarny pieprz
    świeża natka pietruszki

    Świeże grzyby oczyścić, mrożone w całości rozmrozić – w obu przypadkach pokroić na średniej wielkości kawałki. Podsmażyć na maśle, doprawić solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem do smaku.
    Na stole rozłożyć folię aluminiową. Usmażone naleśniki ułożyć w jednym rzędzie na „domino”, a następnie obok, nachodzący na pierwszy – drugi rząd naleśników. Powierzchnia naleśnikowa powinna mieć kształt prostokąta. Następnie na naleśniki wylać lekko ciepły, ale nie zimny sos beszamelowy i równomiernie go rozprowadzić. Podsmażone grzyby ułożyć na całej powierzchni i obficie posypać posiekaną natką pietruszki. Teraz zwinąć roladę: od dłuższej strony chwycić folię, na której leży ciasto z nadzieniem i delikatnie podnosząc do góry zawinąć całość w rulon. Roladę owinąć folią spożywczą, docisnąć i zawinąć końcówki tak jak cukierek. Odstawić do lodówki na minimum 8 godzin. Po wyciągnięciu z lodówki zdjąć folię, roladę pokroić na kawałki i pokrojone plastry rolady umieścić pod około 2-3 sztuki w wyjątkowych kokilkach z zestawu do przystawek Staub. Kawałki rolady posypać parmezanem i zapiekać około 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180C. Podawać z domowym sosem grzybowym lub śmietanowym z dodatkiem parmezanu.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale cudo!!!!!!
    Ten boski zestaw do przystawek firmy Staub będzie idealny na wytrawne, warzywne serniczki z łososiem i kaparami na krakersowym spodzie. Idealne na nadchodzące Święta Bożego Narodzenia.

    Składniki:
    Spód:
    - 200 g solonych krakersów
    - 100 g masła

    Masa:
    - 700 g mielonego twarogu
    - 300 g ziemniaków
    - 450 g łososia (świeżego fileta)
    - 1 por (biała część)
    - 3 ząbki czosnku
    - 4 jajka
    - 1 marchewka
    - 1 cebula
    - 100 g parmezanu lub grana padano
    - 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    - garść kaparów
    - sól morska i świeżo mielony kolorowy pieprz
    - papryka (słodka i ostra)
    - 1 łyżka drobno posiekanego szczypiorku
    - 1 łyżka drobno posiekanego koperku
    - 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
    - 1/2 łyżki drobno posiekanego lubczyku

    Krakersy zmielić w maszynce lub rozdrobnić. Zmielone krakersy dodać do rozpuszczonego masła. Całość wymieszać i masą wyłożyć dno każdego ramekina tego boskiego zestawu do przystawek firmy Staub. Masę wyrównać i mocno docisnąć. W garnku ugotować obrane ziemniaki. Na patelni na odrobinie masła podsmażyć starte na tarce lub drobno pokrojone czosnek, cebulę, pora i marchewkę. Na patelni grillowej (lub zwykłej patelni) rozpuścić masło i usmażyć oprószonego solą i pieprzem łososia. Ugotowane i ostudzone ziemniaki oraz podsmażone warzywa zmielić w maszynce lub rozdrobnić w blenderze. Do dużej miski dodać zmielony twaróg, zmielone warzywa, żółtka, parmezan, mąkę ziemniaczaną, doprawić solą morską, świeżo zmielonym kolorowym pieprzem, papryką ostrą i słodką. Masę dokładnie wymieszać i dodać ubite na sztywno białka. Całość delikatnie wymieszać, dodać kapary, posiekane zioła i wylać do przygotowanych ramekinów na krakersowy spód. Serniczki piec przez około 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do 175C. Studzić w piekarniku i całą noc w lodówce. Serniczki udekorować świeżym zielonym ogórkiem, drobno posiekanym koperkiem i kwaśną śmietaną.

    OdpowiedzUsuń

:)

Camelkowe opowieści

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...