11/02/2016

Proste ciasteczka czekoladowo - waniliowe

Mocno czekoladowe, z dobrze wyczuwalnym waniliowym aromatem, miękkie i pyszne ciasteczka, którym nikt się nie oprze.
Na deszczową, jesienną niepogodę nie znajdziecie nic lepszego.
Do tego kubek aromatycznej herbaty, ciepły koc, ulubiona książka i mamy zagwarantowany miły wieczór :)

Składniki - na około 45 do 50 ciastek:
    • 2 szklanki mąki pszennej
    • 1,5 szklanki drobnego brązowego cukru (w ostateczności można zastąpić białym)
    • 2-3 łyżki stołowe dobrej jakości kakao np.VanHouten
    • 110 g masła
    • 2/3 szklanki maślanki
    • 1,5 szklanki płatków czekoladowych lub drobno posiekanej czekolady (gorzkiej lub deserowej)
    • półtorej łyżeczki ekstraktu z wanilii (użyłam ekstraktu z ziarenkami- takiego jak tutaj)
    • pół łyżeczki sody oczyszczonej
    • pół łyżeczki soli

      http://sklep.kuchnieswiata.com.pl/product-pol-513-Ekstrakt-waniliowy-z-ziarenkami-75ml-EUROVANILLE.html
      Przygotowanie
      Mąkę wymieszać z sodą i solą, masło roztopić. Do gorącego masła dodać kakao i cukier i zmiksować na gładką jednolitą masę (niewielka ilość cukru może pozostać nierozpuszczona). Dodać ekstrakt waniliowy i maślankę ponownie zmiksować i stopniowo nie przerywając pracy miksera dodawać mąkę. Kiedy masa nabierze jednolitego koloru wsypać drobiny czekolady i całość delikatnie wymieszać łyżką.
      Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Blachy do pieczenia wyłożyć pergaminem lub matą silikonową.
      Za pomocą łyżki nakładać na blachę porcje ciasta o średnicy około 2,5 cm pozostawiając między nimi dość duże odstępy
      Piec przez 10-15 minut. Po upieczeniu pozostawić kilka minut na blasze, a następnie przełożyć na kratkę i pozostawić do całkowitego wystudzenia.


      Inspirację do upieczenia tych ciasteczek stanowił przepis autorstwa Ashley Covelli

      Brak komentarzy:

      Prześlij komentarz

      Drukuj lub zapisz przepis

      Copyright © 2014 To gotują Saudyjskie Wielbłądy , Blogger