sobota, 12 listopada 2016

Placki ziemniaczane pieczone na płycie z kwaśną śmietaną i duszoną cebulką wg. przepisu Karola Okrasy

Lubimy placki ziemniaczane i każdy przepis na ten prosty i zarazem bardzo typowy dla kuchni polskiej smakołyk uważam, za gody wypróbowania. Tym razem postanowiliśmy sprawdzić przepis Karola Okrasy zamieszczony w książce "Kuchnia polska według Karola Okrasy" (tutaj recenzja książki).
Dla mnie nowością było dodanie do placków ziemniaczanych kminku, w ten sposób jeszcze nigdy placków nie doprawiałam. Natomiast cebulę zazwyczaj ścieram na tarce i dodaję do ziemniaków.
PS.
Podobnie, jak w przypadku poprzednich, wydanych przez Lidl książek, także i tej nie kupicie w księgarniach. Można ją otrzymać za 1 grosz pod warunkiem zebrania do 30 listopada 6 naklejek (1 naklejka za zakupy o wartości 50 pln).

Składniki
czas przygotowania 40 minut
liczba porcji: 4
  • 500 g ziemniaków, startych
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki kminku, utartego w moździerzu
  • sól
  • pieprz czarny, grubo mielony
  • 4 cebule pokrojone w piórka
  • odrobina oleju do smażenia
  • woda
Dodatki
200 g gęstej śmietany 22%  (zamiast śmietany użyłam labnehu - tutaj link do przepisu na ten doskonały ser)

Sprzęt
tarka, moździerz, blacha żeliwna (nie mam blachy żeliwnej, więc wykorzystałam patelnię z bardzo grubym dnem)

Przygotowanie
Starte ziemniaki mieszamy z jajkami, mąką pszenną i utartym kminkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Placki smażymy na rozgrzanej blasze żeliwnej Nakładamy na rozgrzaną blachę żeliwną placki  ziemniaczane o grubości około 0,5 cm, po czym pieczemy je z obu stron na złoty kolor. Cebule pokrojone w piórka smażymy na oleju na złoty kolor, następnie podlewamy odrobiną wodyi dusimy pod przykryciem około 30 minut, od czasu do czasu mieszając, aby się nie przypaliły.

Sposób podania
Na ciepłe placki nakładamy odrobinę cebuli i polewamy śmietaną



4 komentarze:

Camelkowe opowieści

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...