11/23/2016

Koktajl na dobry nastrój czyli "Zielone koktajle. 365 przepisów"

Jak doskonale wiedzą Czytelniczy tego bloga nie jestem Krzysztofem Kolumbem kulinarnego świata. Często sięgam po sprawdzone pomysły osób, które na gotowaniu znają się o niebo lepiej ode mnie. Niepodważalnymi autorytetami są dla mnie Lulu (kuchnia polska), Asima i Shehryar (kuchnia pakistańska), Dinesh (kuchnia indyjska, a dokładniej potrawy z Kerali), Zaina (kuchnia libańska). Często korzystam też z poradników kulinarnych. Zdarza nam się czasami siadać z Pawłem i na dobranoc przeglądać.... książkę kucharską.
Koktajle nigdy nie były naszą mocną stroną. Ograniczaliśmy się głównie do tych na bazie owoców i mleka lub labnehu (tutaj przepis). Stąd nasz olbrzymi zachwyt na różnorodnością smaków i połączeń zaprezentowanych przez autorkę książki  "Zielone koktajle. 365 przepisów"(recenzję znajdziecie tutaj)
Poniżej dwa z 365 przepisów prezentowanych w tej pełnej słońca i witamin publikacji.
Mam nadzieję, że i Was zainspiruję i w nowy 2017 rok wejdziecie z silnym postanowieniem "Codziennie piję inny koktajl" 😁

Miętowe orzeźwienie
Składniki na 1-2 porcje
  • garść świeżych liści mięty
  • dwie pomarańcze
  • banan
  • pół szklanki wody
Przygotowanie
Liście mięty umyj, a owoce obierz. Zmiksuj wszystkie składniki. Zamiast pomarańczy w całości możesz dodać sok wyciśnięty z tych owoców, ale będzie wówczas mniej błonnika i pektyny, które są w błonkach. Koktajl smakuje wybornie również z grejpfrutem, zamiast pomarańczy. Pamiętaj wówczas o dodatkowej porcji wody w ilości 100 ml

Koktajl na dobry nastrój 
Składniki na 1-2 porcje
  • garść świeżych liści szpinaku
  • 2 dojrzałe banany
  • 1/2 cytryny
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • szklanka wody
Przygotowanie
Umyj liście szpinaku, wyciśnij sok z cytryny i zmiksuj wszystkie składniki na jednolity koktajl.
























Tytuł: Zielone koktajle. 365 przepisów
Wydawnictwo: Publicat
Data wydania:  marzec 2016
Liczba stron: 240




Polecamy na prezent 😀







2 komentarze:

Drukuj lub zapisz przepis

Copyright © 2014 To gotują Saudyjskie Wielbłądy , Blogger