11/16/2016

Jak wykorzystać białka jajek czyli... drożdżowa babka na białkach

Zostają Wam czasami niepotrzebne białka po upieczeniu ciasta, a nie macie ochoty na bezy ?
Może ten przepis Wam się spodoba. Lekka, puszysta, wyjątkowo smaczna babka drożdżowa na białkach jest prosta w przygotowaniu. Nie wymaga ręcznego wyrabiania ciasta i nie zajmie Wam zbyt wiele czasu (oczywiście oprócz czasu niezbędnego do wyrośnięcia)
Inspiracją był przepis pochodzący z książki "Ciasta drożdżowe. Słodkie i wytrawne" Tadeusza Barowicza, ale zamiast migdałów dodałam rodzynki i zmniejszyłam proporcje o ponad 60%, bo dla nas ciasto z kilograma mąki to nieco zbyt dużo.
Zredukowałam też znacznie ilość drożdży, bo 200 g na kilogram mąki to moim zdaniem za dużo.
Ale może się mylę.
Co Wy o tym sądzicie ?

Ps.
Oryginalny przepis znajdziecie na zdjęciu na samym dole posta. natomiast recenzja książki jest dostępna na naszym blogu "To czytają Saudyjskie Wielbłądy"


Składniki
używałam szklanki o pojemności 250 ml
z podanej niżej ilości składników upiekłam dwie niewielkie babki (forma o średnicy 17 cm i wysokości 9 cm)
  • 2 szklanki mąki tortowej typ 405 (czyli około 310-320 g)
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 4 duże białka
  • 110 g masła
  • 80 g cukru pudru
  • 35 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru (do drożdży)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii***
  • duża szczypta soli
Dodatkowo
tłuszcz i mąka lub bułka tarta do formy

***Ekstrakt waniliowy jest dostępny m.in. w sklepie Kuchnie Świata

Przygotowanie
Masło rozpuścić w rondelku. Mleko podgrzać do temperatury około 30-35 stopni (powinno być lekko letnie). Do mleka dodać pokruszone drożdże, łyżkę cukru, połowę mąki, wymieszać łyżką i odstawić na około 20-30 minut do wyrośnięcia. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec nie przerywając ubijania dodawać stopniowo cukier puder.
Do ubitej piany dodać pozostałą mąkę, wyrośnięte drożdże, ekstrakt waniliowy, rodzynki i miksować powoli na najniższych obrotach miksera. Na koniec niewielkimi porcjami wlać roztopione, wystudzone masło i wyrabiać do połączania składników. Gotowe ciasto odstawić na około 90 minut do wyrośnięcia (powinno podwoić objętość). Po tym czasie do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką lub bułką tartą formy przelać ciasto i ponownie odstawić do wyrośnięcia na około 60 minut.
Piec w piekarniku nagrzanym do 160-170 stopni przez godzinę.
Po upieczeniu wyjąć z formy i ozdobić lukrem.

aby zobaczyć zdjęcie w większym rozmiarze należy kliknknąć na zdjęciu prawym przyciskiem myszki i wybrać opcję "otwórz odnośnik w nowej karcie"





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj lub zapisz przepis

Copyright © 2014 To gotują Saudyjskie Wielbłądy , Blogger