poniedziałek, 12 września 2016

Samosy warzywne - przepis z książki "Kuchnia indyjska. Najlepsze przepisy"

To za czym najbardziej tęsknią ekspaci to smak potraw znanych z domu, z kraju z którego pochodzimy. I dotyczy to wszystkich bez wyjątku. Nie ważne czy jesteś Polakiem, Syryjczykiem, Hindusem, Australijczykiem czy Szkotem. Każdy z nas za czymś tęsknił.
Mieszkaliśmy w niewielkim compoundzie w Al-Khobar,  ale i tak był to prawdziwy tygiel narodowości.
Tradycją stały się wspólne piątkowe biesiady (w Arabii Saudyjskiej dniami wolnymi od pracy są właśnie piątek, a w niektórych firmach także sobota). I nie miało znaczenia z jakiego kraju ktoś pochodził, jaką religię wyznawał, w jakim języku mówił.
Na pustynnej, saudyjskiej ziemi wszyscy byliśmy ekspatami, wszyscy byliśmy tu obcy.
Każdy (w miarę dostępności produktów) starał się pochwalić tym, co w jego kraju najsmaczniejsze. Zaina przygotowywała najlepszy hummus jaki w życiu jadłam. Naser, który nie bardzo radził sobie w kuchni, przywoził z Bejrutu libański chleb. Panchami przyrządzała wspaniały daal, za którym Paweł do dziś tęskni i którego ja nie potrafię zrobić.
Długo jeszcze mogłabym tak wymieniać....
To właśnie dzięki Panchami, Dineshowi i Pranjitowi  poznałam domową kuchnię indyjską. Część przepisów udało mi się spisać, ale nie wszystkie. Stąd moja ogromna radość kiedy zobaczyłam książkę "Kuchnia indyjska. Najlepsze przepisy" (tutaj znajdziecie recenzję).
Dodatkową rekomendację stanowił dla mnie fakt, że w gronie autorów znalazły się nazwiska  Rafi Fenandez i Mriduli Baljekar, najlepszych moim zdaniem znawczyń kuchni indyjskiej.
Zazwyczaj, kiedy sprawdzam książkę kucharską wybieram potrawę, którą znam z kraju jej pochodzenia. Tym razem wybór padł na samosy, na których różne wersje podawałam wcześniej przepisy na tym blogu. Tradycyjnie już nie skorzystałam z gotowego ciasta filo, ale przygotowałam własne - na które przepis znajdźcie na końcu tego wpisu.

Składniki - na 28 sztuk.
Przepis oryginalny z książki "Kuchnia indyjska. Najlepsze przepisy" wydanej w 2010 roku nakładem Wydawnictwa Publicat 

[Samosy] jest to zestaw mocno doprawionych warzyw zamkniętych w pakieciki z ciasta. Danie to stanowi pyszną przekąskę, idealną na każdą porę dnia.

Ciasto 
  • 14 arkuszy ciasta filo, rozmrożonego i zawiniętego w wilgotną ściereczkę
  • olej do glazurowania
Farsz
  • 3 duże ziemniaki, ugotowane i rozgniecione
  • 75 g ( 3/4 kubka) mrożonego groszku
  • 50 g (1/2 kubka) odsączonej, konserwowej kukurydzy
  • 5 ml (1 łyżeczka) zmielonej kolendry
  • 5 ml (1 łyżeczka) zmielonego kminku
  • 5 ml (1 łyżeczka) proszku mango (amchur) - tutaj znajdziecie zamiennik
  • 1 mała cebula drobno posiekana
  • 2 świeże zielone chili, drobno posiekane
  • 30 ml (2 łyżki) posiekanych liści kolendry
  • 30 ml (2 łyżki) posiekanych świeżych liści mięty
  • sok z 1 cytryny
  • sól
Przygotowanie
1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni. Każdy kawałek ciasta filo przekrawamy wzdłuż na pół. Powstałe pasy również składamy wzdłuż na pół
2. Powinniśmy otrzymać 28 cienkich pasków. Smarujemy je lekko olejem. Wszystkie składniki nadzienia dokładnie mieszamy, wstrząsając je w dużej misce. Próbujemy i doprawiamy solą oraz sokiem z cytryn.
3. Na brzegu paska ciasta kładziemy 15 ml (1 łyżeczkę) farszu, a resztę zawijamy po skosie. Kontynuujemy tę czynność, aż uzyskamy pakiecik o trójkątnym kształcie. Samosa delikatnie smarujemy olejem. Pieczemy 10-15 minut, aż ciasto zrobi się złotobrązowe i podajemy.


Tytuł: Kuchnia indyjska. Najlepsze przepisy
Tytuł oryginału: Complete Indian Cooking
Autor: praca zbiorowa (Mriduli Bajlekar, Rafi Fernandez, Shehzad Husain i Manisha Kanani)
Tłumaczenie: Liwiusz Berowski
Wydawnictwo: Publicat
Data wydania polskiego: wrzesień 2010
Liczba stron: 512
Liczba przepisów 325














 Moje uwagi:
Ponieważ nie przepadam za ciastem filo ani za gotowym, już pociętym w paski ciastem na samosy, które kupowaliśmy czasami w Al-Khobar, przygotowałam ciasto wg poniższego przepisu i usmażyłam samosy w głębokim tłuszczu.
Podaliśmy je z pikantnym  bananowym ketchupem i udekorowaliśmy grubo posiekanym szczypiorkiem..
  • 500 g mąki pszennej plus mąka do podsypywania podczas wałkowania ciasta
  • 1 jajko
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 4-5 łyżek oleju roślinnego lub masła ghee
  • 220-240 ml wody
  •  *** 2 - 3 szklanki oleju do smażenia
Przygotowanie ciasta
Sól rozpuścić we wrzątku.  Do mąki wlać bardzo powoli wrzącą osoloną wodę i dokładnie wymieszać. Kiedy przestygnie dodać rozmącone jajko i olej, ponownie rozmieszać i wyrobić elastyczne ciasto (ręcznie, mikserem lub w maszynie do chleba).
Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i odłożyć na około 30 minut.
Ciasto podzielić na kilka części i rozwałkować na grubość około 0.7 do 1 milimetra podsypując mąką, aby nie kleiło się do blatu. Im cieńsze ciasto, tym smaczniejsze samosy.



  



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Camelkowe opowieści

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...