niedziela, 4 września 2016

Gruszki w sosie wg. kuchni Pięciu Przemian

Znowu mamy fazę na "zdrowe odżywianie". To już taka nowa świecka tradycja, że co pewien czas postanawiamy, że "już od jutra" będziemy tak jadać.  Tych "jutro" było już co najmniej kilkanaście, ale kaszanka z cebulką albo ociekająca tłuszczykiem golonka tak kusiła....., że jutro przesuwało się na bliżej niesprecyzowaną przyszłość. Są jednak potrawy, wpisujące się w kanon "zdrowego odżywiania", które jadamy chętnie., choć wprowadzamy do nich nieweilkie modyfikacje.
Bardzo nam zasmakował np. żurek z oscypkiem, ale dodajemy do niego dwie - trzy łyżki soku z kiszonych ogórków. Świetne są gruszki w sosie waniliowym, ale co pewien czasy robimy je z sosem czekoladowym (oba przepisy znaleźliśmy w książce Anny Czelej "Jesień w kuchni Pięciu Przemian").
Poniżej znajdziecie dwa warianty gruszek w sosie - jeden oryginalny pochodzący z wyżej wspomnianej książki, drugi z naszymi modyfikacjami

Składniki  - przepis z książki "Jesień w kuchni Pięciu Przemian")
  • 1 szklanka wrzątku (przemiana ognia)
  • 2 gruszki, 1 szklanka mleka kokosowego, ziarenka z połowy laski wanilii, 1 łyżeczka cukru, 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej (przemiana ziemi)
  • szczypta imbiru (przemiana metalu)
  • 1/2 łyżeczki zimnej wody (przemiana wody)
Przygotowanie
Gruszki umyć, obrać, przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne. Owoce wrzucić do wrzątku, blanszować przez 3 minuty, wyjąć i ostudzić.
W połowie mleczka kokosowego rozmieszać mąkę ziemniaczaną, a drugą połowę mleczka kokosowego zagotować z ziarenkami wanilii i cukrem. Zestawić z ognia, wlać mleczko kokosowe wymieszane z mąką ziemniaczaną, zagotować mieszają, dodać imbir i zimną wodę, wymieszać i ostudzić. Tak przygotowanym sosem polać gruszki.

Składniki  - przepis z po moich modyfikacjach
  • 1 szklanka wrzątku, 1 łyżka kakao (przemiana ognia)
  • 2 gruszki, 1 szklanka mleka, ziarenka z połowy laski wanilii, 2-3 łyżeczki cukru trzcinowego, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (przemiana ziemi)
  • szczypta chili (przemiana metalu)
  • 1/2 łyżeczki zimnej wody (przemiana wody)
Przygotowanie
Gruszki umyć, obrać, przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne. Owoce wrzucić do wrzątku, blanszować przez 3 minuty, wyjąć i ostudzić.
W połowie mleka rozmieszać mąkę ziemniaczaną, a drugą połowę mleka zagotować z ziarenkami wanilii, cukrem i kakao. Zestawić z ognia, wlać mleko wymieszane z mąką ziemniaczaną, zagotować mieszając, dodać chili i zimną wodę, wymieszać i ostudzić. Tak przygotowanym sosem polać gruszki.

PS.
Robiliśmy też gruszki w karmelu z dodatkiem syropu klonowego - przepis podam za kilka dni.


Tytuł: Jesień w Kuchni Pięciu Przemian. Przepisy wegetariańskie
Autor: Anna Czelej
Data wydania: sierpień 2013
Seria: W kuchni Pięciu Przemian
Wydawnictwo: Illuminatio
Liczba stron: 232


Recenzję książki znajdziecie tutaj

Dotychczas w serii "W kuchni Pięciu Przemian"  ukazały się:
  •   Wiosna w kuchni Pięciu Przemian
  •   Lato w kuchni Pięciu Przemian
  •   Jesień w kuchni Pięciu Przemian.
  •   Zima w kuchni Pięciu Przemian. 
  •   Bezglutenowa cukiernia. Przepisy na zdrowe słodkości według Pięciu Przemian
  •   W piekarni Pięciu Przemian  

 

2 komentarze:

:)

Camelkowe opowieści

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...