Verrine z purée ogórkowego z twarożkiem wg. Susan Herrmann Loomis

Lubicie kuchnie francuską, pełną aromatycznych ziół i doskonałej jakości serów ?
Koniecznie spróbujcie verrine z purée ogórkowego z twarożkiem.
Verrine to przystawka lub deser ze składników  ułożonych warstwami w małej szklance. Moda na verrine rozpoczęła się we Francji około 10 lat temu i zdobyła popularność i uznanie w wielu krajach.
Verrine mogą być słodkie lub pikantne, gorące lub zimne, surowe lub gotowane - ważne, aby składniki kontrastowały ze sobą kolorem i smakiem.

Verrine z purée ogórkowego z twarożkiem wg. Susan Herrmann Loomis
Verrine z purée ogórkowego z twarożkiem wg. Susan Herrmann Loomis
Poniższy został w całości zaczerpnięty z książki "W mojej francuskiej kuchni. Opowieść o tradycji i miłości do domowych posiłków autorstwa Susan Herrmann Loomis. Książki niezwykłej, która oprócz przepisów i dużej porcji rzetelnej wiedzy kulinarnej serwuje nam także prawdziwą ucztę dla ducha, wprowadzając nas w klimat małego francuskiego miasteczka.
Zajrzyjmy więc do kuchni Susan i jej przyjaciół i poznajmy tajniki domowych, przekazywanych z pokolenia na pokolenie receptur. na francuskie specjały.

Verrine z purée ogórkowego z twarożkiem

Cervelle de canut, concombre en puree en verrine

Ta rozkoszna przystawka rozbudza kubki smakowe swoją ziołową świeżością. Czy może być coś doskonalszego w swojej prostocie? Idealnym dopełnieniem będzie sauvignon blanc z Domaine de Mont d'Hortes o bogatym bukiecie.

Składniki
- na 8 porcji
  • 2 długie ogórki szklarniowe, obrane, wypestkowane i pokrojone na kawałki
  • 1¾ szklanki (435 ml) świeżego twarożku, najlepiej śmietankowego
  • łyżka octu z białego wina
  • sól morska i świeżo zmielony pieprz
  • pęczek świeżego szczypiorku

Przepis na verrine z purée ogórkowego z twarożkiem

Rozdrabniamy ogórki na purée w robocie kuchennym. Przekładamy pulpę ogórkową na sitko, które kładziemy na misie. Schładzamy przez co najmniej godzinę, maksymalnie do 3 godzin.
W średniej misce roztrzepujemy serek, żeby go trochę bardziej napowietrzyć. Mieszając, dolewamy ocet, doprawiamy solą i pieprzem.
Dodajemy [posiekany] szczypiorek, mieszamy. Próbujemy i ewentualnie jeszcze doprawiamy; odstawiamy.
Przed podaniem odlewamy sok, który spłynął z ogórkowej pulpy (nie wylewamy – to pyszny napój!). Doprawiamy ogórkowe purée lekko solą i rozdzielamy między osiem małych szklaneczek. Uzupełniamy szklaneczki sprawiedliwie serkiem i podajemy od razu.

Verrine z purée ogórkowego z twarożkiem wg. Susan Herrmann Loomis
Verrine z purée ogórkowego z twarożkiem wg. Susan Herrmann Loomis

Komentarze

  1. Fajnie wygląda, nie takie trudne jak się spodziewałam i składniki tanie i łatwo dostępne. Zapisuję na listę rzeczy do zrobienia

    OdpowiedzUsuń
  2. smakowicie wygląda :)
    twarożek i szczypiorek to zgrane połaczenie

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: