8/10/2016

Verrine z purée ogórkowego z twarożkiem wg. Susan Herrmann Loomis

Lubicie kuchnie francuską, pełną aromatycznych ziół i doskonałej jakości serów ?
Koniecznie spróbujcie verrine z purée ogórkowego z twarożkiem.
Verrine  to przystawka lub deser ze składników  ułożonych warstwami w małej szklance. Moda na verrine rozpoczęła się we Francji około 10 lat temu i zdobyła popularność i uznanie w wielu krajach.
Verrine mogą być słodkie lub pikantne, gorące lub zimne, surowe lub gotowane - ważne, aby składniki kontrastowały ze sobą kolorem i smakiem.

Verrine z purée ogórkowego z twarożkiem wg. Susan Herrmann Loomis
Verrine z purée ogórkowego z twarożkiem wg. Susan Herrmann Loomis
Poniższy został w całości zaczerpnięty z książki "W mojej francuskiej kuchni. Opowieść o tradycji i miłości do domowych posiłkówautorstwa



Verrine z purée ogórkowego z twarożkiem
Cervelle de canut, concombre en puree en verrine
 
Ta rozkoszna przystawka rozbudza kubki smakowe swoją ziołową świeżością. Czy może być coś doskonalszego w swojej prostocie? Idealnym dopełnieniem będzie sauvignon blanc z Domaine de Mont d'Hortes o bogatym bukiecie.

Składniki - na 8 porcji

  • 2 długie ogórki szklarniowe, obrane, wypestkowane i pokrojone na kawałki
  • 1¾ szklanki (435 ml) świeżego twarożku, najlepiej śmietankowego
  • łyżka octu z białego wina
  • sól morska i świeżo zmielony pieprz
  • pęczek świeżego szczypiorku
Przygotowanie
Rozdrabniamy ogórki na purée w robocie kuchennym. Przekładamy pulpę ogórkową na sitko, które kładziemy na misie. Schładzamy przez co najmniej godzinę, maksymalnie do 3 godzin.
W średniej misce roztrzepujemy serek, żeby go trochę bardziej napowietrzyć. Mieszając, dolewamy ocet, doprawiamy solą i pieprzem.
Dodajemy [posiekany] szczypiorek, mieszamy. Próbujemy i ewentualnie jeszcze doprawiamy; odstawiamy.
Przed podaniem odlewamy sok, który spłynął z ogórkowej pulpy (nie wylewamy – to pyszny napój!). Doprawiamy ogórkowe purée lekko solą i rozdzielamy między osiem małych szklaneczek. Uzupełniamy szklaneczki sprawiedliwie serkiem i podajemy od razu.

Verrine z purée ogórkowego z twarożkiem wg. Susan Herrmann Loomis
Verrine z purée ogórkowego z twarożkiem wg. Susan Herrmann Loomis

4 komentarze:

  1. Fajnie wygląda, nie takie trudne jak się spodziewałam i składniki tanie i łatwo dostępne. Zapisuję na listę rzeczy do zrobienia

    OdpowiedzUsuń
  2. smakowicie wygląda :)
    twarożek i szczypiorek to zgrane połaczenie

    OdpowiedzUsuń

Drukuj lub zapisz przepis

Copyright © 2014 To gotują Saudyjskie Wielbłądy , Blogger