Krakersy ziemniaczano - kukurydziane

Nie samym chlebem człowiek żyje. Do wszelakiego typu dipów i sosów doskonale sprawdzają się domowe krakersy. W książce Anny Czelej "W piekarni Pięciu Przemian" (tutaj możecie przeczytać fragment książki)  oprócz przepisów na bezglutenowe chleby, bułki i tarty znaleźliśmy m.in. informacje jak przygotować krakersy ziemniaczano - kukurydziane, krakersy z quinoa oraz wiele odmian chrupek, które idealnie pasują jako przekąska do piwa i z powodzeniem zastępują chipsy.
Poniżej przepis na krakersy ziemniaczano - kukurydziane, ale tradycyjnie już nie obyło się bez naszych modyfikacji - dodaliśmy do nich nieco kurkumy i przygotowaliśmy nieco grubsze niż sugeruje Autorka, nasze mają raczej formę chrupek.
Wyszły idealne -  chrupiące i aromatyczne :)
W sam raz na jeden kęs.

Składniki
Na purée ziemniaczane:

  • wrzątek
  • 6 ziemniaków
  • 1 łyżka masła
Krakersy
  • 1 szklanka purée ziemniaczanego,
  • 1 łyżka masła, 
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól do smaku
  • my dodaliśmy jeszcze dwie duże szczypty kurkumy
Przygotowanie
Obrane ziemniaki ugotować, odcedzić, odparować, utłuc gorące z masłem, dodać mąkę kukurydzianą, gałkę, sól i zagnieść ciasto. Ciasto wyłożyć na papier do pieczenia, przykryć drugim papierem, rozwałkować na grubość około 1 mm, zdjąć wierzchni papier i wyciąć krążki małym kieliszkiem lub wytoczyć kuleczki wielkości orzecha
laskowego. Krakersy piec około 40 minut w temperaturze 180°C lub usmażyć w głębokim tłuszczu (oleju z pestek winogron).
Ciepłe krakersy należy włożyć do specjalnego, wiklinowego koszyczka z przykrywką i dodatkowo przykryć serwetką, żeby nie wystygły. Podawać z ulubionymi sosami.
























Komentarze

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: