poniedziałek, 15 sierpnia 2016

Klonowe muffinki z orzechami lub owocami


Prosty, nie wymagający użycia miksera,  przepis na smaczne muffinki (lub małe babeczki) z syropem klonowym i ulubionymi dodatkami.
Przygotowane wg poniższego przepisu doskonale smakują zarówno z orzechami, jak i z owocami.
Ps. Ekstrakt waniliowy i bardzo dobrej jakości syrop klonowy  jest dostępny m.in. w sklepie Kuchnie Świata

Składniki - proporcje na 12 małych muffinek
  • 260 g mąki pszennej
  • 100 ml syropu klonowego
  • 100 ml jogurtu greckiego
  • 100 ml mleka
  • 50 g nierafinowanego brązowego cukru
  • 20 g  niesolonego masła
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • opcjonalnie jeden z dodatków do wyboru:  rodzynki, jagody, borówki amerykańskie, dowolne posiekane orzechy
  • opcjonalnie: kruszonka lub lukier lub połówki orzechów do ozdobienia 


Przygotowanie
W miseczce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, cukrem i solą. Masło rozpuścić i przestudzić. W osobnym naczyniu wymieszać ze sobą roztopione masło, jajko, syrop klonowy, jogurt grecki, mleko i ekstrakt z wanilii. Stopniowo, niewielkimi porcjami dodawać zawartość miseczki z mąką i mieszać, do czasu aż nie będzie grudek. Na koniec wsypać ulubione dodatki i delikatnie przemieszać.
Wyłożone papilotkami foremki do muffinek napełniać ciastem do 3/4 wysokości, ewentualnie udekorować orzechami lub posypać kruszonką i piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 30 minut. (do czasu aż patyczek będzie suchy).
Po upieczeniu wystudzić na kratce
Smacznego :)

http://sklep.kuchnieswiata.com.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Camelkowe opowieści

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...