Klonowe muffinki z orzechami lub owocami


Prosty, nie wymagający użycia miksera,  przepis na smaczne muffinki (lub małe babeczki) z syropem klonowym i ulubionymi dodatkami.
Przygotowane wg poniższego przepisu doskonale smakują zarówno z orzechami, jak i z owocami.
Ps. Ekstrakt waniliowy i bardzo dobrej jakości syrop klonowy  jest dostępny m.in. w sklepie Kuchnie Świata

Składniki - proporcje na 12 małych muffinek
  • 260 g mąki pszennej
  • 100 ml syropu klonowego
  • 100 ml jogurtu greckiego
  • 100 ml mleka
  • 50 g nierafinowanego brązowego cukru
  • 20 g  niesolonego masła
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • opcjonalnie jeden z dodatków do wyboru:  rodzynki, jagody, borówki amerykańskie, dowolne posiekane orzechy
  • opcjonalnie: kruszonka lub lukier lub połówki orzechów do ozdobienia 


Przygotowanie
W miseczce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, cukrem i solą. Masło rozpuścić i przestudzić. W osobnym naczyniu wymieszać ze sobą roztopione masło, jajko, syrop klonowy, jogurt grecki, mleko i ekstrakt z wanilii. Stopniowo, niewielkimi porcjami dodawać zawartość miseczki z mąką i mieszać, do czasu aż nie będzie grudek. Na koniec wsypać ulubione dodatki i delikatnie przemieszać.
Wyłożone papilotkami foremki do muffinek napełniać ciastem do 3/4 wysokości, ewentualnie udekorować orzechami lub posypać kruszonką i piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 30 minut. (do czasu aż patyczek będzie suchy).
Po upieczeniu wystudzić na kratce
Smacznego :)

http://sklep.kuchnieswiata.com.pl

Komentarze

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: