piątek, 12 sierpnia 2016

Grillowane ziemniaki z boczkiem i dipem musztardowym


Na nadchodzący weekend mamy dla Was super propozycję - grillowane ziemniaczki z boczkiem i doskonałym sosem musztardowym. Potrawa prosta do wykonania, pięknie prezentuje się na stole, a do tego wyjątkowo smakuje.
Sekretem dipu  jest w tym wypadku odpowiedni dobór musztardy.
Użyliśmy dwóch musztard  - klasycznej żółtej musztardy French`s i  ostrej angielskiej musztardy Colman's  (obie są dostępne m.in. w sklepie "Kuchnie świata"), które doskonale komponują się ze sobą, a w połączeniu z pozostałymi składnikami idealnie sprawdzają się jako dip do mięs oraz grillowanych warzyw.

Składniki
  • po 4-6 plasterków wędzonego boczku na osobę
  • po 1-2 ziemniaki na osobę
  • kilka ząbków czosnku
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz i ulubione przyprawy

Składniki i przygotowanie dipu musztardowego
Wszystkie składniki wymieszać ze sobą.

Przygotowanie
Równej wielkości ziemniaki obrać ze skórki,  umyć i podgotować około 15-20 minut w osolonej wodzie. Wyjąć z garnka, lekko przestudzić i ponacinać w  poprzek mniej więcej do połowy grubości ziemniaka.
Boczek pokroić w cienkie plastry
Ziemniaki  posmarować oliwą i posypać przyprawami, ułożyć na tacce do grillowania. i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. W połowie pieczenia, kiedy ziemniaki zaczną nabierać lekko brązowego koloru dodać plasterki boczku i grillować do czasu aż ziemniaki będą miękkie.
























Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Camelkowe opowieści

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...