czwartek, 25 sierpnia 2016

Batoniki owsiane pełne zdrowia

Pożywne, pełne energii i.... tanie w porównaniu z tym co widzimy na sklepowych półkach.
Energetyczne batoniki możemy też modyfikować, jeśli chodzi o dobór składników, ważne jest tylko aby do produktów sypkich, dodać składnik, który będzie stanowił spoiwo (piana z białek, jajka itp.).
Takie batoniki zastąpią słodycze i dodadzą sił na szkolnej wycieczce albo po wyczerpującym dniu w pracy.


Składniki - proporcje na około 10 batoników
  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 50 - 60 g rodzynek 
  • 50 g orzechów włoskich
  • 50 g migdałów
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 1/3 szklanki syropu klonowego lub płynnego miodu
  • 2 jajka rozbełtane lub piana ubita z 2 białek
  • 2-4 łyżki stołowe oleju migdałowego lub oleju arachidowego lub oleju kokosowego
  • opcjonalnie: 2-3 łyżki posypki czekoladowej i 2 łyżki likieru Amaretto
Uwaga: jako składników możemy też użyć innych suszonych owoców  (moreli, śliwek, żurawiny) oraz dowolny rodzaj orzechów i ziaren (dynia, pestki słonecznika, sezam).

Przygotowanie
Orzechy posiekać na małe kawałki, migdały bardzo drobno pokroić lub zmielić. Wszystkie sypkie składniki przełożyć do miski i wymieszać.  Dodać olej, syrop klonowy (lub miód) i rozbełtane jajka (lub pianę z białek). Całość dokładnie wymieszać. Powstałą masę przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy i mocno ugnieść, nie pozostawiając wolnych przestrzeni. 
Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 20-25 minut, do lekkiego zrumienienia.
Po upieczeniu pokroić.


2 komentarze:

  1. Uwielbiam takie zdrowe przekąski! Nie dorównują sklepowym odpowiednikom w żadnym stopniu. Smaczniejsze, zdrowsze i tańsze <3

    OdpowiedzUsuń

:)

Camelkowe opowieści

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...