piątek, 8 lipca 2016

Spiralki waniliowo - kakaowe

Proste do przygotowania, bardzo efektowne i super smaczne ciasteczka waniliowo - kakaowe urozmaicą każde towarzyskie spotkanie. Spodobają się dzieciom i dorosłym.
Wybornie smakują z  kakao lub kawą "wzmocnioną" likierem Amaretto

Składniki
  • 300 g mąki pszennej 
  • 150 g  miękkiego niesolonego masła 
  • 125 g drobnego cukru  
  • 1 jajko
  • 1-2 łyżki dobrej jakości kakao (użyłam kakao Van Houten, w Polsce jest dostępne w sklepie Kuchnie Świata)
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego (ewentualnie także kilka kropli aromatu waniliowego)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie 
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Masło, cukier i cukier waniliowy utrzeć mikserem na puszystą masę, dodać jajko (opcjonalnie także aromat waniliowy), ucierać przez chwilę, po czym wsypać wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę i dokładnie zmiksować. 
Z misy miksera wyjąć połowę ciasta, zawinąć w folię i odłożyć do lodówki. Do pozostałej części ciasta dodać kakao i wyrobić do uzyskania jednolitego koloru, po czym także odłożyć do lodówki na około 1 godzinę.
Stolnicę podsypać mąką. Każdy z kawałków ciasta rozwałkować  na kwadrat o wymiarach około 20 x 20 cm, nałożyć jeden na drugi, zwinąć w roladę i zawinięty w folię odłożyć na około 30 minut do lodówki. Schłodzone ciasto pokroić ostrym nożem na plastry o grubości około 4-5 mm.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut. 
Smacznego :)


2 komentarze:

  1. Dzieci były zachwycone! Idealne na kinderbal, oczywiście w wersji bez likierku :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...