środa, 20 lipca 2016

Skałki rumowo czekoladowe

A teraz spójrzcie na zegarki :)
Jeśli do godziny 5 po południu pozostało jeszcze trochę czasu, to możemy zabrać się do pracy i przygotować cudownie czekoladowe i przepełnione aromatem rumu ciasteczka do popołudniowej herbaty
Będą gotowe na...  5 o'clock!

Składniki
  • 420 g mąki pszennej 
  • 200 g  miękkiego niesolonego masła 
  • 140-160 g drobnego brązowego cukru  
  • 2 małe jajka
  • 2-3 łyżki rumu
  • 3-4 łyżki  Cadbury Choc Spread lub 2-3 łyżki Hershey's Chocolate Syrup
  • 1-2 łyżki dobrej jakości kakao
  • kilka kropli aromatu rumowego
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 
Przygotowanie
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać jajka i  aromat rumowy, ucierać przez chwilę, po czym wsypać wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę i dokładnie zmiksować. 
Z misy miksera wyjąć połowę ciasta.  Do pozostałej części ciasta dodać kakao i krem (lub syrop) czekoladowy, wyrobić do uzyskania jednolitego koloru. Oba ciasta zagnieść ręcznie. Po połączeniu ciasto będzie wyglądało, jakby ktoś pomalował je nierównomiernie pędzelkiem. 
Z ciasta  uformować wałek o średnicy około 2,5 cm i odcinać plastry o grubości 4-5 mm. Można też ugniatać w dłoniach ciasteczka  przypominające wyglądem niewielkie kamienie (pamiętając przy tym aby były mniej więcej tej samej wielkości) lub rozwałkować ciasto i wykrawać foremkami ulubione kształty.
Piec około 15 minut  na wyłożonej papierem do pieczenia blasze lub macie silikonowej w piekarniku nagrzanym do 180 stopni,
Smacznego :)


2 komentarze:

  1. Mniaam! Aż ślinka cieknie! Koniecznie muszę wypróbować ten przepis! ;)
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Camelkowe opowieści

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...