7/11/2016

Ciasteczka z masłem orzechowym i czekoladą

Kruche, bardzo sycące, choć niezbyt słodkie ciasteczka z masłem orzechowym i drobinkami czekolady uwiodą smakiem każdego łasucha.
Do tych ciasteczek najlepsze będzie kremowe masło orzechowe.

Składniki - na około 30 - 40 ciasteczek
  • 250 g masła orzechowego
  • 220 g mąki pszennej 
  • 200 g drobnego cukru trzcinowego
  • 100 g niesolonego miękkiego masła
  • 2  jajka 
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 opakowanie (80 g)  posypki czekoladowej 
  • kilka kropli aromatu waniliowego
  • szczypta soli
Przygotowanie 
Oba rodzaje masła utrzeć z cukrem na puszystą masę. Cały czas ucierając dodawać kolejno po jednym jajku. Na koniec wsypać mąkę wymieszaną z solą i sodą oczyszczoną i wlać kilka kropli aromatu waniliowego. Ucierać, aż składniki się połączą, dodać 2/3 opakowania posypki czekoladowej i wymieszać na niskich obrotach miksera.
Z ciasta uformować kulki o średnicy około 2 cm, ułożyć je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i lekko spłaszczyć. Udekorować pozostałą posypką czekoladową i piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 15 minut lub do lekkiego zbrązowienia.

4 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. U nas te ciasteczka znikają błyskawicznie :)

      Usuń
  2. Z masłem orzechowym koniecznie muszę zrobić, super przepis.

    OdpowiedzUsuń
  3. Moje smaki! Masło orzechowe moge jeść kilogramami :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Drukuj lub zapisz przepis

Copyright © 2014 To gotują Saudyjskie Wielbłądy , Blogger