7/04/2016

Ciasteczka o smaku Maltesers

Doskonałe w każdym calu ciasteczka Maltesers - super miękkie, wilgotne w środku i lekko chrupiące na zewnątrz. Idealne na spotkanie z przyjaciółmi i jako dodatek do porannej kawy.
Nie wymagają użycia miksera.
Wystarczy miska, jedna łyżka i dwie łyżeczki :)

Składniki
    • 200 g mąki pszennej
    • 120 g roztopionego niesolonego masła
    • 140-170 g bardzo drobnego brązowego cukru (w zależności od tego jak słodkie ciastka lubicie)
    • 60 g Maltesers Hot Chocolate Drink (w Polsce można kupić w sklepie Kuchnie Świata, w Arabii Saudyjskiej jest dostępne w Danube oraz w delikatesach Tamimi).
    • 2 duże jajka w temperaturze pokojowej
    • pół łyżeczki kawy rozpuszczalnej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • duża szczypta soli
      Dodatkowo: drobny biały cukier i cukier puder do obtoczenia ciastek

      Przygotowanie
      Masło roztopić, dodać cukier, kawę rozpuszczalną i Maltesers Hot Chocolate Drink
      Cały czas mieszając podgrzewać przez około 5 minut na minimalnym ogniu, żeby cukier częściowo się rozpuścił. Zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia. Do wystudzonej masy dodawać stopniowo po jednym jajku i mieszać do połączenia składników. Na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą i ponownie wymieszać. Ciasto będzie miało lekko płynną konsystencję.
      Tak przygotowaną masę przykryć folią i odstawić na noc do lodówki.
      Następnego dnia z ciasta uformować niewielkie ciasteczka. Najwygodniej zrobić to za pomocą dwóch łyżeczek do herbaty - jedną nabieramy ciasto, a drugą zsuwamy je do miseczki z cukrem. Dopiero z obtoczonego w cukrze ciasta formować kuleczki o średnicy około 2 do 2,5 cm.
       i obtaczać je w cukrze pudrze.
      Ciasteczka układać w odstępach około 5 cm od siebie na wyłożonej papierem do pieczenia blasze lub macie silikonowej (po ułożeniu lekko się rozleją, a w trakcie pieczenia urosną).
      Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 9-11 minut, aż na ciastkach pojawią się pęknięcia, ale nadal będę wilgotne w środku.
      Po wyjęciu z piekarnika wystudzić na kratce.






      1 komentarz:

      Drukuj lub zapisz przepis

      Copyright © 2014 To gotują Saudyjskie Wielbłądy , Blogger