7/04/2016

Ciasteczka o smaku Maltesers

Doskonałe w każdym calu ciasteczka Maltesers - super miękkie, wilgotne w środku i lekko chrupiące na zewnątrz. Idealne na spotkanie z przyjaciółmi i jako dodatek do porannej kawy.
Nie wymagają użycia miksera.
Wystarczy miska, jedna łyżka i dwie łyżeczki :)

Składniki
  • 200 g mąki pszennej
  • 120 g roztopionego niesolonego masła
  • 140-170 g bardzo drobnego brązowego cukru  (w zależności od tego jak słodkie ciastka lubicie)
  • 60 g Maltesers Hot Chocolate Drink (w Polsce można kupić w sklepie Kuchnie Świata, w Arabii Saudyjskiej jest dostępne w Danube oraz w delikatesach Tamimi).
  • 2 duże jajka w temperaturze pokojowej
  • pół łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • duża szczypta soli 
Dodatkowo: drobny biały cukier i cukier puder do obtoczenia ciastek

Przygotowanie

Masło roztopić, dodać cukier, kawę rozpuszczalną i Maltesers Hot Chocolate Drink
Cały czas mieszając podgrzewać przez około 5 minut na minimalnym ogniu, żeby cukier częściowo się rozpuścił. Zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia. Do wystudzonej masy dodawać stopniowo po jednym jajku i mieszać do połączenia składników. Na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą i ponownie wymieszać. Ciasto będzie miało lekko płynną konsystencję.
Tak przygotowaną masę przykryć folią i odstawić na noc do lodówki.
Następnego dnia z ciasta uformować niewielkie ciasteczka. Najwygodniej zrobić to za pomocą dwóch łyżeczek do herbaty - jedną nabieramy ciasto, a drugą zsuwamy je do miseczki z cukrem. Dopiero z obtoczonego w cukrze ciasta formować kuleczki o średnicy około 2 do 2,5 cm.
 i obtaczać je w cukrze pudrze.
Ciasteczka układać w odstępach około 5 cm od siebie na wyłożonej papierem do pieczenia blasze lub macie silikonowej (po ułożeniu lekko się rozleją, a w trakcie pieczenia urosną).
Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 9-11 minut, aż na ciastkach pojawią się pęknięcia, ale nadal będę wilgotne w środku.
Po wyjęciu z piekarnika wystudzić na kratce.








1 komentarz:

Drukuj lub zapisz przepis

Copyright © 2014 To gotują Saudyjskie Wielbłądy , Blogger