6/29/2016

Tradycyjne chińskie pierożki jiaozi gotowane na parze

Pierożki jiaozi znane są w Chinach od 2000 lat. W zależności od regionu mogą się nieco różnić składem farszu, ale jeszcze nigdy nie trafiłam na niesmaczne jiaozi. Lepi się z bardzo cienkiego ciasta (im cieńsze tym lepiej), formując na jednym z boków po 3 zakładki.
Wg legend przepis na te pierożki te wymyślił Zhang Zhongjing, jeden z najlepszych specjalistów tradycyjnej medycyny chińskiej.
Składniki ciasta na pierożki jiaozi
  • 3 szklanki mąki 
  • 1 szklanka wrzącej wody  
  • pół łyżeczki soli
Składniki farszu
  • około 350-400 g mielonej wieprzowiny lub wołowiny
  • 1/2 małej główki białej kapusty lub kapusty Napa lub pekińskiej
  • 3 łyżki oleju sezamowego lub sojowego do kupienia m.in. tutaj)
  • 3 - 4 łyżki drobno posiekanego szczypiorku z cebuli dymki lub zwykłego szczypiorku
  • 2 łyżki drobno posiekanych pędów bambusa
  • 1 łyżeczka drobno posiekanego imbiru 
  • 1-2 ząbki czosnku drobno posiekane lub przeciśnięte przez praskę   
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka wina ryżowego (można zastąpić wytrawnym sherry)  
  • 1 łyżeczka soli 
  • biały pieprz do smaku
Przygotowanie
Ciasto

Mąkę zalać wrzącą, osoloną wodą, dokładnie wymieszać i pozostawić do ostygnięcia.  Kiedy mąka przestygnie wyrobić ręcznie elastyczne ciasto lub  przełożyć do automatu. Ustawić program wyrabianie ciasta (trwa u mnie około 20 minut). Po wyrobieniu ciasto zawinąć w folię pozwolić mu odpocząć około 30 minut.
Ciasto podzielić na  5 - 6 części i rozwałkować na grubość około 2 milimetrów podsypując mąką, aby nie kleiło się do blatu. Wycinać kółka o średnicy około 5-7 cm w zależności od tego jak duże pierożki lubicie.
  

Farsz
Kapustę, pędy bambusa, imbir i szczypiorek bardzo drobno posiekać. Dodajemy pozostałe skłądniki i wyrabiamy farsz.

Pierożki
Na wycięte z ciasta kółka nakładamy po łyżeczce farszu mięsnego. Krawędzie ciasta zwilżamy wodą, po jednej stronie formujemy 3-4 zakładki, koło z ciasta składamy na pół i sklejamy pierożki.
Z papieru do pieczenia wycinamy koło o średnicy parownika, a następnie robimy w papierze niewielkie dziurki, aby para mogła swobodnie przepływać
Gotowe pierożki umieszczamy w bambusowym parowniku i gotujemy około 8-12 minut w zależności od wielkości pierożków
Podajemy gorące.




2 komentarze:

Drukuj lub zapisz przepis

Copyright © 2014 To gotują Saudyjskie Wielbłądy , Blogger