Tosty francuskie czyli tosty z chałki

Tosty francuskie czyli innymi słowy tosty z chałki to doskonały pomysł na weekendowe śniadanie lub deser. Do przygotowania tostów francuskich zainspirował mnie przepis z książki "Romans z gotowaniem. Potrawy, w których się zakochasz!", jednak zamiast sosu truskawkowego użyłam całych owoców. Zresztą jeśli chodzi o dodatki, to ilość możliwości jest nieograniczona :)

Składniki – proporcje na 3 osoby
  • 9 kromek chałki, słodkiej bułki lub pszennego chleba tostowego o grubości około 1 cm
  • pół szklanki mleka kokosowego lub migdałowego (można zastąpić zwykłym mlekiem)
  • 3 jajka
  • pół łyżeczki cukru waniliowego
  •  masło lub olej do smażenia
  • szczypta soli
  • 1 opakowanie bitej śmietany w proszku i 200 ml mleka
  • ulubione owoce
Przygotowanie
Jajka,  mleko, cukier waniliowy i sól  dokładnie wymieszać. Przelać masę jajeczną na głęboki talerz.
Niewielką ilość masła rozgrzać na patelni, kromki pieczywa zamaczać z obu stron w masie jajecznej i smażyć na patelni po około 2-3 minuty z każdej strony, aż tosty nabiorą złotego koloru.
Ubić śmietanę zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Na każdym z tostów położyć ulubione owoce i ozdobić bitą śmietaną.
Podawać gorące.
Smacznego :)

http://platon24.pl/ksiazki/romans-z-gotowaniem-101624/



Komentarze

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: