piątek, 3 czerwca 2016

Sałatka izraelska Nidy Degutiene

Wielokrotnie pisałam o kuchni krajów Półwyspu Arabskiego podając szereg przepisów na pochodzące stamtąd potrawy i mieszanki przypraw. Kuchnia tego regionu jest mi szczególnie bliska, a czas spędzony w Arabii Saudyjskiej uważam, za najpiękniejszy okres w moim życiu.
Ale Bliski Wschód, to nie tylko kraje Zatoki Perskiej, to także m.in. Iran, Irak, Liban, Jordania, Syria, Turcja i Izrael z ich bogatą tradycją kulinarną.
Książka Nidy Degutiene"Smaki Izraela" wywołała u nas falę wspomnień i tęsknoty za tym maleńkim skrawkiem  ziemi, który w swojej kuchni zebrał wszystko to co najlepsze.
Kiedy przekraczasz granice Izraela, to tak jakbyś właśnie wszedł do renomowanej restauracji, która serwuje  najsmaczniejsze dania kuchni narodowych z całego świata.
Masz ochotę na gołąbki lub pączki  ? - zjesz je w Izraelu
Chcesz skosztować hummusu i falafela ? - jedz do Izraela
A może zjadłbyś peruwiańskie ceviche ? - w Izraelu na pewno je znajdziesz
Sałatka izraelska wg przepisu z książki "Smaki Izraela" jest popularna na całym Bliskim Wschodzie. Turcy nazywają ją sałatką turecką, Arabowie - arabską, a Żydzi - izraelską.
Sekretem tej sałatki są bardzo drobno pokrojone warzywa, a jej wariantów jest tyle, ilu... kucharzy :)
Kilka dni temu otrzymałam od Nidy Degutiene miłą informację - jesienią Nida planuje cykl spotkań z polskimi Czytelnikami

Składniki - proporcje dla 6 - 8 osób
  • 6-8 małych ogórków
  • 5-6 dojrzałych pomidorów
  • 1-2 czerwone lub żółte papryki
  • 1 mała czerwona cebula
  • pół szklanki świeżo posiekanej natki pietruszki
  • pół szklanki świeżo posiekanej mięty
  • 3 łyżki świeżego soku z cytryny
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • pół łyżeczki soli
Przygotowanie
Pokrój ogórki w drobną kostkę. Przekrój pomidory na pół, usuń miąższ z pestkami, a resztę posiekaj w drobną kostkę. Przekrój papryki na pół i usuń z nich środek, następnie je także pokrój w drobną kostkę. Posiekaj cebulę możliwie najdrobniej.
Wymieszaj składniki w dużej misce, dodaj natkę i miętę. Skrop sałatkę oliwą i sokiem z cytryny, dopraw do smaku solą. Dobrze wymieszaj i odczekaj 10-15 minut, aż smaki się połączą.
Podawaj ze świeżym białym chlebem i sosem sezamowym tahini.

http://platon24.pl/ksiazki/smaki-izraela-100147/

http://platon24.pl/ksiazki/smaki-izraela-100147/

http://platon24.pl/ksiazki/smaki-izraela-100147/

2 komentarze:

Camelkowe opowieści

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...