6/27/2016

Migdałowy pudding z kaszy bulgur lub kuskus


Składniki
  • 100 g suchej kaszy bulgur lub kuskus
  • 150 g czekolady (gorzkiej, deserowej lub mlecznej)***
  • 50 ml likieru amaretto
  • 50 g miękkiego masła
  • 3-5 łyżek cukru pudru
  • po 2-3 łyżki zmielonych na pył orzechów i migdałów
  • kilka kropli ekstraktu migdałowego
Do dekoracji: sos czekoladowy i kilka czereśni

Przygotowanie
Kaszę ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie. Połamaną na małe kawałki czekoladę rozpuścić z dodatkiem masła, po czym dokładnie wymieszać do połączenia składników.
Orzechy i migdały bardzo drobno zmielić i wymieszać z cukrem pudrem
Przestudzoną kaszę  zmiksować z pozostałymi składnikami na gładką, aksamitną masę. 
W razie potrzeby dosłodzić i ponownie zmiksować. Przygotowaną masą napełnić foremki i odstawić do lodówki do stężenia.
Przed podaniem polać sosem czekoladowym i udekorować czereśniami.

***
 Niecierpliwi mogą zastąpić czekoladę i masło dobrej jakości kremem czekoladowym lub gęstym sosem czekoladowym, uważając jednak, aby konsystencja masy nie była zbyt płynna i aby pudding nie był za słodki.


4 komentarze:

  1. Nigdy nie jadłam czegoś takiego. Wygląda bardzo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I jest całkiem smaczne :)
      Trzeba tylko mocno schłodzić przed podaniem i delikatnie wyjmować z foremek

      Usuń

Drukuj lub zapisz przepis

Copyright © 2014 To gotują Saudyjskie Wielbłądy , Blogger