poniedziałek, 13 czerwca 2016

Ciasteczka z konfiturą z czarnej morwy i z bezą

Pogoda sprzyja wszelkiego rodzaju aktywnościom, także tym towarzyskim, jak wspólne grillowanie czy wypady za miasto. A skoro mamy gości, to musi też pojawić się coś słodkiego. Pieczemy więc całą gamę ciast i ciasteczek - marcepanowych (klik po przepis), z mahlabem (klik po przepis) czy daktylowych (przepis tutaj).
Tym razem - dla odmiany zrobiliśmy ciasteczka z konfiturą z czarnej morwy, rośliny w Polsce prawie zapomnianej i niedocenianej, choć bardzo smacznej i bogatej w cenne dla zdrowia flawonoidy, minerały i witaminy (A, B1, B2, C).
Morwa czarna nadal jest  popularna w Pakistanie, Iranie, Turcji, Syrii i Armenii (dla osób zainteresowanych tragicznymi losami tego ostatniego kraju polecam książkę "Armenia. Karawany śmierci" - tutaj znajdziecie recenzję).
Jej owoce - bardzo soczyste, o wyraźnym, słodkawo - kwaśnym smaku są dużo smaczniejsze, niż nieco mdłe owoce występującej w Polsce morwy białej.
Dlatego konfitura i dżem z morwy czarnej doskonale pasują jako dodatek do ciast, ciasteczek lodów i deserów.

Składniki ciastek
  • 350 g mąki pszennej krupczatki (typ 450)
  • 250 g masła
  • 100 g drobnego cukru białego lub brązowego,
  • 2 duże żółtka.
  • 2 łyżki śmietany (opcjonalnie)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • kilka kropel ekstraktu lub aromatu waniliowego
Składniki na bezę:
  • 2 duże białka
  • 110-120 g cukru pudru
  • 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
Do ozdobienia
  • konfitura z czarnej morwy, najlepiej z całymi owocami  (jest do kupienia m.in. w tureckim sklepie)
Przygotowanie ciasta
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodać żółtka, śmietanę, pokrojone w drobną kostkę masło, a następnie szybko zagnieść i wyrobić jednolite ciasto, zawinąć je w folię spożywczą i odłożyć na około pół godziny do lodówki.
Po wyjęciu z lodówki, schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 3-4 mm, wykroić ciasteczka o średnicy około 4-5 cm i ułożyć na macie silikonowej lub wyłożonej papierem do pieczenia blasze.

Przygotowanie bezy
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Kiedy pianą będzie już dość sztywna (nie będzie wypadała z misy miksera po odwróceniu jej dnem do góry), nie przerywając ubijania, stopniowo, po jednej łyżce dodawać cukier puder i mąkę ziemniaczaną. Gotową masę bezową przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką.

Przygotowanie ciastek
Na ułożone na blasze ciasteczka wycisnąć bezę pozostawiając w środku każdego ciastka wolne miejsce o średnicy około półtora centymetra, a następnie nałożyć w nie konfiturę.
Piec w temperaturze 160-170 stopni z włączonym termoobiegiem przez około 20-30 minut.
Smacznego :)



Wiosenne słodkości 2016

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...