6/30/2016

Bezy - przepis podstawowy na bezy

Od czasu do czasu lubimy zjeść bezy, a największa ich zaletą jest dla mnie to, że.... zawsze się udają, choć czasami zdarza mi się nieco poeksperymentować :)


Składniki - przepis podstawowy
  • 6 dużych białek 
  • 30 dag drobnego cukru
  • szczypta soli
Przygotowanie
Białka lekko posolić, ubijać przez około minutę na  niskich obrotach miksera, a kiedy się spienią ustawić mikser na najwyższy poziom mocy. Kiedy piana nabierze gęstości i po odwróceniu misy miksera nie będzie wypadała, nie przerywając ubijania stopniowo dodawać po jednej łyżce cukier.
Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia.
Masę bezową przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i wyciskać niewielkie beziki. Bezy można też nakładać za pomocą łyżeczki.
Suszyć w nagrzanym do 100-120 stopni piekarniku przez około 2-3 godziny. Zbyt szybkie suszenie spowoduje, że bezy stracą biały kolor.




6 komentarzy:

  1. Te filiżanki są piękne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. świetne są też salaterki w tych samych kolorach :)

      Usuń
  2. genialne rozwiązanie!!! w bezach czuć tylko słodycz, bardzo fajnie dodać do nich olejku i nadać inny wymiar smaku

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zastanawiam się nad zrobieniem rumowych bezików :)

      Usuń

Drukuj lub zapisz przepis

Copyright © 2014 To gotują Saudyjskie Wielbłądy , Blogger