czwartek, 30 czerwca 2016

Bezy migdałowe i przepis podstawowy na bezy

Od czasu do czasu lubimy zjeść bezy, a największa ich zaletą jest dla mnie to, że.... zawsze się udają, choć czasami zdarza mi się nieco poeksperymentować :)
Dlatego dziś podaję dwa przepisy - podstawowy i na bezy migdałowe.

Składniki - przepis podstawowy
  • 6 dużych białek 
  • 30 dag drobnego cukru
  • szczypta soli
Składniki - bezy migdałowe
  • 6 dużych białek 
  • 30 dag drobnego cukru
  • 100 g zmielonych na pył migdałów 
  • kilka kropli olejku migdałowego
  • szczypta soli
Przygotowanie
Białka lekko posolić, ubijać przez około minutę na  niskich obrotach miksera, a kiedy się spienią ustawić mikser na najwyższy poziom mocy. Kiedy piana nabierze gęstości i po odwróceniu misy miksera nie będzie wypadała, nie przerywając ubijania stopniowo dodawać po jednej łyżce cukier.
Jeśli chcecie przygotować bezy migdałowe, wystarczy po zakończeniu ubijania dodać zmielone migdały i delikatnie wymieszać lub jeszcze kilkanaście sekund ubijać mikserem
Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia.
Masę bezową przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i wyciskać niewielkie beziki. Bezy można też nakładać za pomocą łyżeczki.
Suszyć w nagrzanym do 100-120 stopni piekarniku przez około 2-3 godziny. Zbyt szybkie suszenie spowoduje, że bezy stracą biały kolor.






6 komentarzy:

  1. Te filiżanki są piękne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. świetne są też salaterki w tych samych kolorach :)

      Usuń
  2. genialne rozwiązanie!!! w bezach czuć tylko słodycz, bardzo fajnie dodać do nich olejku i nadać inny wymiar smaku

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zastanawiam się nad zrobieniem rumowych bezików :)

      Usuń

:)

Camelkowe opowieści

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...