poniedziałek, 16 maja 2016

Paszteciki z pikantnym nadzieniem

Przepyszne, pikantne paszteciki to doskonała przekąska zarówno na zimno, jak i na ciepło. Pasują nie tylko do czerwonego barszczu, ale też do niemal wszelkich czystych zup np. rosołu czy grzybowej.
Musiałam więc wypróbować nowy przepis z książki Tadeusza Borowicza "Ciasta drożdżowe słodkie i wytrawne" Do wyboru miałam co prawda kilka różnych przedstawionych przez Autora wariantów pasztecików (m.in. paszteciki ziemniaczane czy paszteciki po ukraińsku), ale ponieważ jesteśmy w domu przyzwyczajeni do dość pikantnych potraw, to wybór padł na paszteciki z pikantnym nadzieniem.
Poniżej podaję dwa przepisy - jeden oryginalny zawarty w książce i drugi z moimi modyfikacjami, a recenzję książki znajdziecie tutaj :)

Tadeusza Borowicza "Ciasta drożdżowe słodkie i wytrawne"

Ciasto
  • 25 dag mąki pszennej
  • 2 dag drożdży
  • 1 jajko
  • pół szklanki mleka
  • 5 dag margaryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • pół łyżeczki soli
Nadzienie
  • 30 dag upieczonego mięsa wieprzowego lub wołowego
  • 1-2 łyżki bulionu mięsnego
  • pół szklanki wody
  • czerstwa bułka (np. kajzerka)
  • cebula
  • 2 łyżki tłuszczu
  • pieprz, papryka, curry i sól do smaku
Dodatkowo
  • 1/2 jajka
  • tłuszcz do formy
  • mąka do podsypania
Przygotowanie
Przygotuj ciasto: z mleka, drożdży i cukru zrób rozczyn (tutaj przepis). Odstaw na 20 minut. Przesianą mąkę wymieszaj z solą, dodaj margarynę i posiekaj. Wlej rozczyn, wbij jajko i wyrób gładkie ciasto. Odstaw na 30 minut.
Przygotuj nadzienie: zmiel mięso razem z przesmażoną na tłuszczu cebulą i namoczoną, odciśniętą bułką. Dokładnie wymieszaj, dodając w razie potrzeby 1-2 łyżki bulionu mięsnego. Dodaj przyprawy do smaku.
Po wyrośnięciu ciasta rozwałkuj je na oprószonej mąką stolnicy na grubość około 1 cm. Pokrój na kwadraty o boku 10 cm lub prostokąty o wymiarach 8x10 cm. Pośrodku każdego kawałka ułóż trochę nadzienia. Kwadratowe kawałki złóż na pół zlepiając brzegi, a prostokątne zwijaj w rulony. Pokrój je poprzecznie na kawałki długo sci 4 cm Ułóż na natłuszczonej blasze, a po wyrośnięciu posmaruj roztrzepanym jajkiem i piecz w srednio nagrzanym piekarniku przez około 20 minut.



Ciasto - przygotowałam wg przepisu powyżej
    Nadzienie
    • 45 dag mięsa z rosołu (tym razem użyłam tylko mięsa drobiowego)
    • 2-3 łyżki rosołu
    • 1 duża cebula
    • 2 łyżki oleju
    • pieprz, chili, garam masala  i sól do smaku
    Dodatkowo
    • 1/2 jajka
    • tłuszcz do formy
    • mąka do podsypania
    Przygotowanie
    Przygotuj ciasto: z mleka, drożdży i cukru zrób rozczyn (tutaj przepis). Odstaw na 20 minut. Przesianą mąkę wymieszaj z solą, dodaj margarynę i posiekaj. Wlej rozczyn, wbij jajko i wyrób gładkie ciasto. Odstaw na 30 minut.
    Przygotuj nadzienie: zmiel mięso razem z przesmażoną na tłuszczu cebulą. Dokładnie wymieszaj, dodając w razie potrzeby 2-3 łyżki bulionu rosołu. Dodaj przyprawy do smaku.
    Po wyrośnięciu ciasta rozwałkuj je na oprószonej mąką stolnicy na grubość około 3 mm. Pokrój na niewielkie trójkąty. Bliżej podstawy trójkąta ułóż trochę nadzienia, uważając aby nie zabrudzić farszem brzegów i zroluj.  Ułóż na natłuszczonej blasze, a po wyrośnięciu posmaruj roztrzepanym jajkiem i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20- 25 minut lub do zrumienienia.

    http://platon24.pl/ksiazki/ciasta-drozdzowe-slodkie-i-wytrawne-97782/http://platon24.pl/ksiazki/ciasta-drozdzowe-slodkie-i-wytrawne-97782/ 
    http://platon24.pl/ksiazki/ciasta-drozdzowe-slodkie-i-wytrawne-97782/

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz

    Camelkowe opowieści

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...