środa, 18 maja 2016

Marcepanowe ciasteczka maślane

Po powrocie z Omanu Wielbłąd zatęsknił do domowych słodyczy. Ale jako, że większość ekspatów na kontraktach przybiera na wadze, więc słodycze są w domu....  ścisłe reglamentowane.
Na powitanie dostał co prawda roladę z truskawkami, ale więcej w niej było owoców niż bitej śmietany :).
Całkowite odstawienie słodyczy w przypadku mojego Męża nie wchodzi jednak w grę. Robi się marudny i delikatnie to określając.... męczący.
Ponieważ  nic słodkiego w domu nie było, a Wielbłądowi "włączyło" się marudzenie, to sięgnęłam, jak zwykle w takich sytuacjach, po "Moje wypieki i desery" autorstwa Doroty Świątkowskiej.
W tej książce zawsze znajdzie się jakiś przepis, który nie wymaga biegania do sklepu i na którego przygotowanie nie muszę poświecić kilku godzin.
Tym razem wybór padł na proste ciasteczka marcepanowe, ale ponieważ robiłam je już wielokrotnie, to wczoraj pozwoliłam sobie na wprowadzenie drobnych zmian.
Dla zainteresowanych - książka jest jeszcze do nabycia w księgarni internetowej platon24.pl

Składniki - na około 40 ciastek: - przepis oryginalny z książki Doroty Świątkowskiej "Moje wypieki i desery"
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 130 g masy marcepanowej
  • 60 g drobnego cukru do wypieków lub cukru pudru
  • 90 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów lub pół łyżeczki aromatu migdałowego
Przygotowanie
Wszystkie składniki na ciastka umieścić w misie miksera i utrzeć na gładkie, miękkie ciasto. Formować w dłoni kulki wielkości orzecha włoskiego,  kłaść na blaszce w sporych odstępach (ciastka rozleją się na boki). Lekko spłaszczyć dłonią. Widelcem wycisnąć na każdym ciastku wzorek kratki
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 190ºC przez około 12 - 14 minut do uzyskania złotego koloru. Wystudzić na kratce.

Marcepanowe ciasteczka maślane - czyli moje wariacje na bazie przepisu z książki Doroty Świątkowskiej  "Moje wypieki i desery"

Składniki na około 25 ciasteczek:
  • 100 g bardzo zimnego masła
  • 150 g mąki pszennej
  • 50 g masy marcepanowej
  • 2 czubate łyżki cukru pudru
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki aromatu migdałowego
Przygotowanie
Masło pokroić w drobną kostkę i bardzo mocno schłodzić. Do zimnego masła dodać pozostałe składniki i rozdrobnić,  aż do uzyskania ziarnistej konsystencji. Całość wysypać na stolnicę, szybko zagnieść i wyrobić w miarę jednolite ciasto, owinąć je w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na minimum 1 godzinę.
Po wyjęciu z lodówki z ciasta formować kulki o średnicy około 1,5 cm i układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze lub na silikonowej macie. Przed włożeniem do piekarnika każde ciasteczko lekko spłaszczyć widelcem lub stemplem do ciastek.
Piec około 12-18 minut w temperaturze 190-200 stopni.

http://platon24.pl/ksiazki/moje-wypieki-i-desery-67272/


http://platon24.pl/ksiazki/moje-wypieki-i-desery-67272/Wiosenne słodkości 2016

1 komentarz:

Camelkowe opowieści

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...