Marcepanowe ciasteczka maślane

Marcepanowe ciasteczka maślane 

do zrobienia z dzieckiem 


Marcepanowe ciasteczka maślane mój najlepszy sposób na poprawienie humoru wszystkim domownikom. Do tych ciasteczek zazwyczaj dodaję domowy marcepan, bajecznie prosty do zrobienia i... po prostu pycha.
Całkowite odstawienie słodyczy w przypadku mojego Męża nie wchodzi w grę. Robi się marudny i delikatnie to określając.... męczący.Ponieważ nic słodkiego w domu nie było, a Pawłowi "włączyło" się marudzenie, to sięgnęłam, jak zwykle w takich sytuacjach, po "Moje wypieki i desery" autorstwa Doroty Świątkowskiej.
W tej książce zawsze znajdzie się jakiś przepis, który nie wymaga biegania do sklepu i na którego przygotowanie nie muszę poświecić kilku godzin. Tym razem wybór padł na proste ciasteczka marcepanowe, ale ponieważ robiłam je już wielokrotnie, to wczoraj pozwoliłam sobie na wprowadzenie drobnych zmian.

Marcepanowe-ciasteczka-maslane
Marcepanowe ciasteczka maślane - Cztery Fajery

Marcepanowe ciasteczka maślane

- moje wariacje na bazie przepisu z książki Doroty Świątkowskiej
Składniki na około 25 ciasteczek:
  • 100 g bardzo zimnego masła
  • 150 g mąki pszennej
  • 50 g masy marcepanowej
  • 2 czubate łyżki cukru pudru
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki aromatu migdałowego

Marcepanowe ciasteczka maślane - przepis

Masło pokroić w drobną kostkę i bardzo mocno schłodzić. Do zimnego masła dodać pozostałe składniki i rozdrobnić, aż do uzyskania ziarnistej konsystencji. Całość wysypać na stolnicę, szybko zagnieść i wyrobić w miarę jednolite ciasto, owinąć je w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na minimum 1 godzinę. Po wyjęciu z lodówki z ciasta formować kulki o średnicy około 1,5 cm i układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze lub na silikonowej macie. Przed włożeniem do piekarnika każde ciasteczko lekko spłaszczyć widelcem lub stemplem do ciastek. Piec około 12-18 minut w temperaturze 190-200 stopni.

Marcepanowe-ciasteczka-maslane
Marcepanowe ciasteczka maślane

Komentarze

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: