poniedziałek, 2 maja 2016

Indyjska zupa z czerwonych buraków i pomidorów

Panchami moja sąsiadka z compoundu w Al-Khobar jest prawdziwą kopalnią wiedzy na temat kuchni indyjskiej. Mimo, że pochodzi ze stanu Assam (północno-wschodnie Indie), to ze względu na pracę męża miała okazję mieszkać w wielu zakątkach subkontynentu.
To właśnie od Panchami dostałam przepis na zupę krem z buraków i.... pomidorów.
A tutaj znajdziecie więcej naszych zdjęć, nie tylko kulinarnych  :)

Składniki - proporcje na dwie - trzy osoby
  • 2 średniej wielkości buraki 
  • 3 średniej wielkości pomidory (lub pomidory z puszki)
  • 1-2 nieduże marchewki
  • 1 duża czerwona cebula (w Indiach czerwona cebula jest znacznie tańsza niż biała)
  • 700 - 800 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 2-3 ząbki czosnku, posiekane
  • 2-3 łyżki oleju lub oliwy
  • 1-2 łyżeczki soku z cytryny 
  • sól i pieprz i szczypta cynamonu do smaku
Przygotowanie
Buraki, pomidory i marchew umyć, obrać ze skórki i drobno pokroić.
Cebulę i czosnek posiekać. W garnku o grubym dnie lub w szybkowarze rozgrzać olej, dodać cebulę i czosnek i smażyć przez 4-5 minut, aż cebula nieco zmięknie.
Dodać pokrojone buraki i marchewkę i ciągle mieszając smażyć smażyć przez 3-5 minut. Po tym czasie dodać pomidory i podsmażać przez kolejne 5-6 minut, a następnie zalać warzywa bulionem, doprawić do smaku i gotować aż buraki będą miękkie (w tradycyjnym garnku zajmuje to około 40 minut, w szybkowarze około 10 minut)
Kiedy zupa przestygnie całość zmiksować na krem.
Przed podaniem podgrzać, udekorować gęstym jogurtem lub śmietaną i listkami kolendry lub mięty.

2 komentarze:

  1. mmm nie ma to jak pyszna zupa z buraczków :)
    zapraszam do udziału w konkursie! http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2016/04/konkurs-wiosna-na-talerzu-z-green.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Przypomniałaś mi smak tej zupy! Zajadałem się nią w dzieciństwie

    OdpowiedzUsuń

Camelkowe opowieści

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...