środa, 20 kwietnia 2016

Saudi champagne na upalne dni

Lato coraz bliżej, warto więc przypomnieć przepisy na orzeźwiające napoje na bazie świeżych owoców. Do naszych ulubionych należy saudi champagne - najpopularniejszy (nie tylko wśród ekspatów) koktajl w Arabii Saudyjskiej.
Przygotowywaliśmy go praktycznie o każdej porze roku -  latem, gdy temperatury często przekraczały +50 stopni i zimą, gdy termometr wskazywał wieczorami zaledwie +12 stopni Celsjusza.

Składniki
  • 1 litr soku jabłkowego 100%
  • 2 szklanki wody gazowanej
  • 2 pęczki świeżej mięty
  • 3 twarde czerwone jabłka
  • 2 pomarańcze
  • lód w kostkach
Przygotowanie
Pomarańcze sparzyć wrzątkiem i wyszorować szczoteczką, jabłka dokładnie umyć i wydrążyć gniazda nasienne.
Obie pomarańcze i jedno jabłko pokroić w półplasterki, pozostałe jabłka zmiksować na dość duże kawałki.
Miętę dokładnie umyć i osuszyć.
Połowę mięty rozdrobnić dokładnie w blenderze, aby wydobyć głębszy smak i aromat, z drugiego pęczka mięty poobrywać listki (kilka zostawić do dekoracji).
Wszystkie składniki umieścić w dzbanku, dodać sok jabłkowy i wodę mineralną i odstawić na godzinę do lodówki.
Przed podaniem dodać lód i..... spożywać, póki zimne :-D

2 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Warto, to najlepszy napój orzeźwiający jaki zanm. Szkoda, że nie jest popularny w Polsce

      Usuń

:)

Camelkowe opowieści

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...