czwartek, 21 kwietnia 2016

Koktajl z melona, pomarańczy i arbuza

Pełne słońca i wspomnień, owocowe smaki soków i koktajli  pitych  na Kubie, w Republice Południowej Afryki, Omanie,  na Sri Lance czy w Arabii Saudyjskiej pozostały w naszej pamięci na zawsze. Chętnie do nich wracamy, bez względu na kraj w którym przychodzi nam mieszkać.
Te smaki to okruchy naszych wspomnień, naszych radości i smutków, naszej tęsknoty za Polską i naszych gorączkowych przygotowań do kolejnego wyjazdu.
Chyba właśnie dlatego tak bardzo urzekła mnie książka Beaty Pawlikowskiej "Soki i koktajle świata".
Książka kulinarno - podróżnicza, pełna przepięknych zdjęć i pysznych koktajli, z których część mieliśmy okazję pić na obczyźnie, a inne dopiero zamierzamy przygotować w Polsce.
Ponad 70 przepisów na wszelkiego rodzaju zdrowe, pełne witamin napoje od owocowych do warzywnych to także ogromne możliwości urozmaicenia naszych posiłków i wzbogacenia ich o nowe doznania kulinarne.
Urzekł nas smakiem sok z buraków i  śliwek, ochłodził w upalne dni koktajl z melona i pomarańczy, do którego dodałam jeszcze kawałek arbuza. Woda pomarańczowo - miętowa przypomina mi saudi champagne (tutaj przepis), który tak często robiliśmy w Arabii Saudyjskiej.
No cóż - "Soki i koktajle świata" to pozycja obowiązkowa w naszej kulinarnej biblioteczce.
Tutaj znajdziecie recenzję książki.

Składniki wg oryginalnego przepisu z książki "Soki i koktajle świata". 
  • pół melona
  • sok wyciśnięty z jednaj pomarańczy

Składniki koktajlu, który zrobiłam na bazie powyższego przepisu
  • pół melona miodowego (to ten żółty)
  • pół melona galia
  • sok wyciśnięty z jednej pomarańczy
  • sok wyciśnięty z jednaj mandarynki
  • 1/5 bardzo małego arbuza pozbawianego pestek 
Przygotowanie
Przygotowanie koktajlu jest identyczne w obu wariantach. Melony i arbuza należy pozbawić pestek, a następnie wraz z pozostałymi składnikami zmiksować w blenderze. Opcjonalnie można dodać kilka kostek lodu.

http://platon24.pl/ksiazki/soki-i-koktajle-swiata-98187/

http://platon24.pl/ksiazki/soki-i-koktajle-swiata-98187/


2 komentarze:

  1. bardzo udane połączanie smaków, kwaskowata pomarańcza bardzo fajnie przełamuje słodki smak melona i arbuza :)

    OdpowiedzUsuń

Camelkowe opowieści

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...