Kokosowa kruszonka i domowe wiórki kokosowe

Wiórki kokosowe są składnikiem wielu przepisów i choć bez problemu można je kupić w niemal każdym sklepie, to warto przygotować je w domu, zwłaszcza, że nie jest to zbyt pracochłonne. Przy okazji można zrobić wiórki w różnych rozmiarach i o różnym stopniu zrumienienia, które idealnie będą pasowały do dekoracji deserów :)

Składniki
  • orzechy kokosowe  - z jednego orzecha otrzymamy około 80- 100 g wiórków
Sprzęt
  • rozdrabniacz
  • tarka o oczkach różnej wielkości
Przygotowanie
Po odlaniu płynu i rozłupaniu orzecha kokosowego*** wyjąć biały miąższ i skroić brązową skórkę.
I teraz wszystko zależy od Was - możecie zetrzeć miąższ na tarce o drobnych lub grubych oczkach, albo podzielić na mniejsze kawałki i posiekać w rozdrabniaczu.
Na papierze rozsypać cienką warstwą starte wiórki i suszyć w nagrzanym do 70-80 stopni piekarniku przez około 20-40 minut w zależności od wielkości wiórków i pożądanego koloru.

Składnikikokosowa kruszonka
  • 100 gramów wiórków kokosowych dowolnej grubości
  • 1-2 łyżki cukru białego lub brązowego
  • 1,5 łyżki masła
  • opcjonalnie 1 płaska łyżeczka cukru waniliowego
Przygotowanie
Masło rozpuścić na patelni, dodać cukier i wiórki, smażyć do uzyskania pożądanego koloru.

***
Każdy kokos ma na jednym z węższych końców trzy niewielkie wgłębienia o ciemniejszym kolorze - takie ciemnobrązowe kropki. Aby odlać płyn trzeba w tym miejscu zrobić dziurki.

najdrobniejsze wiórki
od lewej - kruszonka kokosowa, wiórki zmiksowane w blenderze, wiórki starte na tarce o grubych oczkach





Komentarze

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: